Apple, Google muhalifi arama motoru DuckDuckGo'yu Safari'ye ekliyor

Apple, Google muhalifi arama motoru DuckDuckGo'yu Safari'ye ekliyor

Dün akşam Safari'ye basit ama önemli bir özellik daha eklendi. Apple, DuckDuckGo.com adlı arama motorunu Safari'yi varsayılan arama motorları arasına dahil etti. Peki 'bu neden bu kadar önemli' diyebilirsiniz.

2007'de temeli atılan Duck Duck Go, özellikle NSA (PRSIM) izleme skandalından sonra popülerleşen ve kişisel bilgilerin izlenmesine karşı duran bir arama motoru. Dolayısıyla tıpkı Apple gibi, Google'a muhalif bir çizgiye sahip. Apple, Duck Duck Go'yu tanıtırken 'sizi takip etmeyen bir arama motoru' diyerek Google'a gönderme yapıyor.

Duck Duck Go ise bir video aradığınızda Youtube için; "YouTube (Google'a ait kendisi) videoları anonim olarak izlemenize izin vermez. Bu sebeple, videoları buradan izlemeniz YouTube/Google tarafından takip edilecek." şeklinde bir uyarıda bulunuyor. duck duck go arama motoru trafikPRISM'den önce Duck Duck Go'daki günlük arama sorgusu 2 milyona yakındı ve oldukça yavaş bir büyümesi vardı. Ancak PRISM'in patlak vermesinden sonra (üst sağdaki grafikte I noktası) günlük sorgusu kısa süre içinde 3 milyonu geçti ve şu anda 5 milyonun üzerinde.

Diğer yandan Ocak 2014'te Duck Duck Go'daki aylık toplam arama sorgusu 135 milyon iken, Google'da 13.2 milyar sorgu yapılmış. Yani arada dağlar kadar fark var ama özellikle Apple desteğiyle Duck Duck Go'nun suyu bulandırdığını söylemek mümkün.

Apple'a e-kitap tarafında dava açan avukatın, mayıs ayı başında Google'ın Android tarafındaki bazı anlaşmalarla varsayılan arama motoru olmak konusunda tekelcilik yaptığını da mahkemeye taşıdığını da paylaşmadan geçmeyelim.

Arama sonuçları başarılı mı?

apple duck duck go arama motoru

Trafik bilgisini de açık olarak sunan Duck Duck Go, arama sonuçlarını binden fazla kaynaktan çekiyor. DuckDuckBot (kendi aracı) yanında Wikipedia gibi topluluk kaynaklı siteler, Yahoo! (through BOSS), Yandex, WolframAlpha, Yelp ve Bing de bu kaynaklar arasında.

Duck Duck Go, tasarım yeniliği ile beraber resim, ses, video, hava durumu, tanım, temek tarifi ve restoran sorgulama gibi seçenekler sunarken otomatik önermeler ve daha zeki bir arama algoritmasına geçmiş. Tüm bunlar İngilizce için daha başarılı olsa da Türkçe için henüz yetersiz. ABD'de nasıl bir yönelim olacağını ise önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Facebook alternatifi Diaspora'nın başarılı söylemek zor ama Duck Duck Go'ya destek olmak isterseniz duck.co sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.