E-kitap pazarının yüzde 20’si Apple’ın

E-kitap pazarının yüzde 20’si Apple’ın

ABD hükümeti ile Apple arasında şu anda e-kitap konusunda bir dava devam ediyor. Dava nedeni ise Apple’ın kitap fiyatlarını yükseltmek amacıyla yayıncılarla gizli anlaşmalar yaptığı iddiası. Apple’ın CEO’su Tim Cook’un “garip” olarak nitelendirdiği ve bu konuda mücadele edeceklerini söylediği konuyla ilgili tartışmalar devam ederken, daha önceden gün yüzüne çıkmamış bazı bilgiler de konuşulmaya başlandı.

Bunlardan ilki Apple’ın efsanevi CEO’su Steve Jobs’un aslında bu işin en başında e-kitap işine girmeye karşı çıkmış olması. Bu bilgi Apple’dan Eddy Cue’nun konuyla ilgili verdiği ifadede ortaya çıktı. Cue, fikri ilk olarak Jobs’a götürdüğünde insanların telefonlarında ve PC’lerinde kitap okumak istemeyeceklerini yanıtını almış. Fakat aradan belli bir zaman geçtikten sonra 2009’da Cue aynı konuyu tekrar Jobs’un gündemine taşımış ve yine benzer bir yanıt almış.

Buna rağmen daha sonrasında Apple bu işe girdi ama bu güne kadar tam olarak ne kadarlık bir pazar payına ulaştığı bilinmiyordu…

Pazar payı ile ilgili bilgiler ise Apple’dan Keith Moerer’ın konuyla ilgili sözleri ile ortaya çıkmış oldu. Moerer, iBooks’un geçtiğimiz yıl yüzde 100 büyüme gösterdiğini ve toplamda 100 milyon müşteriye ulaştığını söyledi.

2010 yılında resmen açılan iBooks ile ilgili bu rakamlar doğruysa Apple’ın pazar payı ile ilgili daha net bir tahmin yürütmek de mümkün olabilir gibi görünüyor. Daha önce farklı analistler Apple’ın payının yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir payı olduğunu düşündüklerini dile getirmişlerdi. Bu rakamlarla beraber Apple’ın pazar payının yüzde 20 civarında olması daha muhtemel görünüyor.

Bu sırada pazarın lideri ise Amazon. Tahminlere göre Amazon e-kitap pazarının yaklaşık yüzde 60 ile yüzde 70 arasında bir oranını elinde bulunduruyor. Barnes & Nobles’ın ise yine yüzde 20’ye yakın bir payı olduğu tahmin ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.