Türkiye'deki fiber internet yatırımları hız kesmeden devam ediyor

Türkiye'deki fiber internet yatırımları hız kesmeden devam ediyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum'un (BTK) paylaştığı pazar analizi raporlarında fiber internet abone sayısının dikkat çekici şekilde büyüme sağlandığını paylaşmıştık. Söz konusu raporlarda 2013 yılı birinci çeyrekte fiber internet abone sayısı geçen seneye göre yüzde 96 büyüme yakalayarak 741 bini geçmişti.

Fiber internet konusunda Türkiye'nin önde gelen iki şirketi olan Turkcell Superonline ve Türk Telekom'dan konu hakkında açıklamalar geldi. Superonline ile fiber internet konusunda altyapı çalışmalarını artıran Turkcell'den yapılan açıklamaya göre Türkiye fiber internet konusunda Avrupa ülkelerini geçmiş durumda.

Turkcell Superonline Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2008 yılından bu yana 1.8 milyar TL yatırım yaptıklarını söylüyor. Özata'nın paylaştığı rakamlara göre 32 bin kilometrelik fiber optik altyapı sağlandı. Bu altyapıyla beraber 1 milyon 400 bin hane ve iş yerine fiber internet götürülürken, Turkcell Superonline'ın abone sayılarının da 464 bine ulaşmış durumda.

Teknoloji ile ilgili konularda Türkiye'nin Avrupa'nın 5, Amerika'nın 10 sene gerisinde olduğu gibi söylemlerde bulunulduğunu kaydeden Özata, "Küresel çapta 100 bin hane ve üzerinde evlere 1000 Mbps internet erişimi verebilen 5 tane ülke var. Türkiye de bunlardan bir tanesi" diye konuşuyor.

fiber-internet-2013

"Veri tüketim ortalaması 32 GB'a yükseldi"

Fiber internet konusunda Türkiye'nin aldığı yol konusunda bir açıklama da Türk Telekom'dan geldi. Türk Telekom Saha Yönetimi Başkanı Haktan Kılıç'ın Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2013 yılı birinci çeyreğinde döşenen fiber kablo uzunluğunun yurtiçinde yaklaşık 170 bin kilometreye ulaştığını ifade ediyor.

Söz konusu dönemde 254 milyon TL civarında yatırım gerçekleştirdiklerini açıklayan Kılıç, Türkiye'deki  kişi başına aylık ortalama veri tüketim miktarının 32 GB’ye yükseldiğini dile getiriyor. Kılıç, "Yurtdışı çıkış hızımız 1640 Gbps’ye ulaşırken toplam genişbant müşteri sayımız 7.1 milyona çıktı" şeklinde konuşuyor.

Yapılan açıklamalardan da görüldüğü üzere Türkiye, fiber internet konusunda hızla yol almaya başlamış durumda. Bu durumu zaten BTK'nın pazar verilerinden de net bir şekilde görüldüğünü söylemek mümkün. Söz konusu raporlara baktığımızda DSL abonelerinin şimdilik küçük bir oranda olsa da fiber internete kaydığını söylemek yanlış olmaz.

BTK'nın hazırladığı 2013 yılı birinci çeyrek raporu için paylaştığımız habere buradan göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.