BTK'nın birinci çeyrek raporunun gözdesi: Fiber İnternet

BTK'nın birinci çeyrek raporunun gözdesi: Fiber İnternet

Geçen sene sonu itibariyle 20 milyon abone sınırını geçen Türkiye'deki internet abone sayısı, biraz yavaşlayarak da olsa artmaya devam ediyor. Fiber internetin yanı sıra tablet bilgisayarların içinde bulunduğu mobil bilgisayar kategorisindeki artış dikkat çekiyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum, (BTK) 2013 yılının Ocak-Mart ayları arasını kapsayan dönem için açıkladığı pazar verilerine göre Türkiye'deki toplam internet abone sayısı 20.4 milyona ulaştı. Bu rakamla beraber, geçen sene aynı döneme göre yüzde 22.4, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1.6 büyüme kaydedildiğini görüyoruz.

BTK raporuna göre söz konusu dönemde en hızlı büyüyen internet abone sayısı fiberde bulunuyor. Türkiye'de geçen sene birinci çeyrekte yaklaşık 378 bin fiber abonesi bulunurken, 2013 yılı birinci çeyrekte bu rakam 741 bini geçti. Böylece geçen seneye göre yüzde 96, bir önceki çeyreğe göre yüzde 15 büyüme yakalandı.

btk-toplam-internet-abone-sayisi

Mobil cepten internet yüzde 45 büyüdü

Hızlı büyümenin yakalandığı diğer kategoriler ise mobil internet oldu. Tablet bilgisayar ve mobil modemin dahil olduğu kategori olan mobil bilgisayardan internet abone sayısı bu yıl birinci çeyrek itibariyle 1.9 milyona ulaşırken, mobil cepten internet abone sayısı 10.3 milyonu geçti. Bu rakamlarla geçen yıl aynı döneme göre mobil bilgisayardan internet yüzde 11, mobil cepten internet kategorisinde ise yüzde 45 büyüme sağlandı.

btk-genisbant-internet-abone-sayisi

DSL abone sayısında düşüş var

Öte yandan raporda dikkatimizi çeken detaylar arasında DSL abone sayısı gerilemesi bulunuyor. Geçen sene 6.7 milyon civarında DSL abonesi bulunurken bu rakam, 2013 yılında 6.6 milyona gerilemiş durumda. Yüzde 0.8'lik bir gerilemeden söz edebiliriz.

Söz konusu dönemde kullanıcıların yarattığı veri trafiğine baktığımızda, sadece mobil cihazlar üzerinden 24 bin 233 terabytelık veri hacmi yaratıldığını görüyoruz. Bu rakamın, 2012 yılı üçüncü çeyreğe göre yüzde 12 oranında kaydetmiş durumda olduğunu paylaşalım. Genişbant internetteyse bu rakam 677 bin 682 terabyte olarak açıklandı.

DSL abonelerindeki yüzde 0.8'lik düşüş, rakamlardan da görüldüğü üzere kısmen de olsa fiber ve mobil internete doğru kayıyor. Açıkçası bu düşüş geçen dönemlerde de görülebiliyordu. Ancak son iki çeyrekten beri mobil ve özellikle fiber internet abone sayısındaki artış önemli boyutlara ulaşmaya başladı.

BTK tarafından yayınlanan Türkiye Haberleşme Sektörü Pazar Verileri'ne buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.