Apple, Beats dahil son 18 ayda 27 şirket satın aldı

Apple, Beats dahil son 18 ayda 27 şirket satın aldı

Apple'ın son 18 ayda 27 şirket satın aldığını biliyor muydunuz? Sanıyoruz dün CEO Tim Cook söyleyene kadar da kimse Apple'ın bugüne kadar kaç şirket satın aldığını tam olarak bilmiyordu.

Apple, Silikon Vadisi'nin en ağzı sıkı şirketlerinden biri. Şirketin ses getiren Beats anlaşmasını duyurduğu tarih -yani dün- ise sessizliğini bozduğu nadir zamanlardan biriydi. Apple'ın basın açıklamasının ardından şirketle ilgili farklı haberler ve röportajlar teknoloji medyasında yer almaya başladı.

Birbirinden bağımsız gibi görünse de Apple'ın iyi gününde paylaştığı bu bilgiler, şirketin ketum kimliğini düşününce, oldukça değerli. İşte kısa bir derleme:

"Apple, 2013 mali yılından bugüne kadar toplam 27 şirket satın aldı"

Apple CEO'su Tim Cook'un, Re/code'a verdiği röportajda, "Biliyorum hakkında pek konuşmuyoruz ama aslında şirket satın alıyoruz" diyor ve bu veriyi paylaşıyordu. Cook, Beats anlaşmasının üzerinde uzun uzadıya düşünülecek kadar karmaşık bir konu olmadığını da söylüyordu. Yani durum göründüğü kadar basit.

"Apple'ın iTunes üzerinden gerçekleştirdiği şarkı satışı sayısı geçtiğimiz hafta 35 milyar sınırını geçti. iTunes radyo dinleyicilerinin sayısı ise 40 milyon." 

Apple'ın Internet Yazılım ve Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eddie Cue, dün Code Conference'ın konukları arasındaydı. Cue, Beats'in eklenmesinin Apple'ın ürün gamını son 25 yıldaki en iyi haline getirdiğini düşünüyor. Cue, Beats Music'in 250 bin abonesi olduğunu ve online müzik dinleme platformundan toplam 5 milyon kez şarkı indirildiğini de söyledi.

Eddie Cue Jimmy Iovine

"Apple Beats'i müzik ve yetenekleri için satın aldı. Apple'ın Beats satın alması Apple ve Jimmy Iovine arasındaki 10 yıldan uzun süren ilişkinin bir ürünü."

Tim Cook, böyle yeteneklerin her gün yetişmediğinin birkaç kez altını çizdiği röportajda Dr Dre ve Jimmy Iovine'in tam zamanlı olarak, yüzde 100 Apple'a bağlı bir biçimde çalışacaklarını söyledi. Eddie Cue da ikiliyle 10 yıldan uzun süren ilişkilerinin anlaşmanın gerçekleşmesinde önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Apple, tarihinde ilk kez Android ve Windows için uygulama geliştiriyor olacak.

Apple, için iOS hep tek ve biricik oldu. Yeni bir satın alma yaptığında, genellikle aldığı şirketin Android veya Windows uygulamalarını kısa süre içinde piyasadan kaldıran Apple için Beats bir istisna olacak. En azından Eddie Cue'nun konuşmasından çıkan sonuç Apple'ın Beats'in Android ve Windows uygulamalarını kaldırmaycağı yönünde. Cue yine de herşeyin iOS'la daha iyi çalıştığını düşünüyor.

Beats'in kurucuları Dr Dre ve Jimmy Iovine, Eddie Cue'ya bağlı olarak çalışacak fakat Beats ayrı bir biçimde konumlandırılacak. 

Apple hisse post-Beats

Apple yatırımcıları Beats satın almasına güçlü bir tepki vermedi. 

Apple hisse değerinde belirgin bir artış ya da düşüş göze çarpmıyor. Bu da yatırımcıların duruma nötr yaklaştığını gösteriyor, şimdiye kadar. Örneğin Bank of America'nın konuyla ilgili değerlendirmesinde de benzer bir tutum var. Ancak şu yorumu da eklemek gerekiyor: "Anlaşmayla ilgili bazı artılar söz konusu olsa da, satın alma Apple'ın teknoloji satın almaları tarihine göre aykırı görünüyor, anlaşmanın değerini anlamak için çabalıyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.