ABD'de Kurumsal Girişim Sermayesi yatırımları patlarken Türkiye'de ses çıkmıyor

ABD'de Kurumsal Girişim Sermayesi yatırımları patlarken Türkiye'de ses çıkmıyor

İnternet yatırımcılığının bireysel boyutu Türkiye'de belirli bir noktaya geldi denilebilir. Ancak kurumsal girişim sermayesi tarafında adı konulmuş bir yapılanma göremiyoruz. ABD'de 2014'ün ilk çeyreğinde 3 milyar dolarlık hacimle rekor kıran kurumsal girişim sermayesi şirketlerinin Türkiye'de de kendini göstermesi gerekiyor.

Önce biraz ABD pazarına bakalım. Geçtiğimiz çeyrekte rekor kıran Kurumsal Girişim Sermayesi şirketleri 2013'te yaklaşık 7 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. 2014'e ise daha hızlı giriş yaparak ilk çeyrekte 3 milyar dolar eşiğini geçti.

Google Ventures ve Intel Capital bu alanda ipi göğüslerken, anlaşma sayısı açısından rekor kırılamadı ama son 1 yılın ortalamalarını yakaladığı söylenebilir.

kurumsal risk sermayesi corporate venture capital

CB Insights'ın karşılaştırmasında kurumsal girişim sermayesi yatırımları genel RS yatırımları içinde biraz küçük kalsa da oldukça önem arzediyor. KRS şirketleri yatırm tutarı bazında sıralandığında büyük küresel teknoloji şirketlerinin bu alanda öncülük ettiğini görüyoruz ki bu yatırım şirketleri sadece Amerika'dan değil. Bu şirketler arasında Intel Capital'in Türkiye'ye yönelmesi aslında oldukça önemli bir adım ama Intel'i kimin takip edeceğini söylemek zor.

Girişim Sermayesi boşluğunu doldurabilir

Türkiye'de kurumsal girişim sermayesi şirketlerinin eksikliği bir yana, henüz genel olarak girişim sermayesi koordinatları boş olduğu için bugün atılacak adımların daha kıymetli olacağı malum. Kurumsal yatırım şirketleri kesinlikle melek yatırımcıların daha cesur davranmasını sağlayacağı için sektörün genel döngüsünü de hızlandıracak bir katalizör görevi görecektir.

kurumsal risk sermayesi corporate venture capital 2Hatırlarsanız Arda Kutsal daha önce "çıkış(exit)" konusundaki tıkanıklığı çözmek için "büyük şirketlerinin internet satın almaları yapması gerektiğini" dile getirmiş ve "Büyük şirketlere dost tavsiyesi: İnternete yatırım yapmalısınız!" diye de eklemişti.

Akıllı yatırımlar daha faydalı

Şimdiye kadar Türkiye'de Turkcell'in Fizy'yi ve Dakick.com'u satın alması dışında, Hepsiburada.com ve İdefix.com'un Doğan Grubu tarafından satın alınması bu yöndeki önemli gelişmeler olarak sayabiliyoruz. Arada hatırlamadığım yoksa bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Ve her ne kadar olumlu gelişmeler olsa da girişimlerin erken veya zor dönemlerinde yapılan bu tür satın almalar girişimleri farklı bir dünyanın içine çekiyor. Açıkçası bana da hızlandırıcı yatırımlar kadar heyecan vermiyor. Zira kurulacak kurumsal girişim sermayesi fonları ile yapılacak yatırımlar Türkiye'de melek yatırımcıların da performansını olumlu yönde etkileyecektir.

Türkiye'de bireysel hareketlerle bir yatırım şirketi kurmanın zorluğu düşünüldüğünde, kurumsal tarafın bu konuda harekete geçmesi gerektiği açıkça görülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.