Dünyanın en yenilikçi teknoloji şirketlerinden Intel , Türkiye’de ileri teknoloji Ar-Ge çalışmaları yapacak bir merkezin açılışını yaptı. Intel Ar-Ge Merkezi’nin odak noktalarından biri nesnelerin interneti yani Internet of Things olacak.
Intel Ar-Ge Merkezi (Intel Labs) için 5 yıl içinde yapılması planlanan yatırım miktarı 40 milyon dolar. Bugün katıldığımız açılışta Intel, yarının teknolojilerine, algısal teknolojiler ve nesnelerin internetine yatırım yapılacağını ve fikri mülkiyet haklarının geliştirilmesine de katkı sağlayacaklarını söyledi.
Eğitim teknolojilerine odaklanan tek Intel Labs
Intel küresel çapta giyilebilir teknolojileri hedefleyen Galileo ve Edison platformları üzerinde geliştirmeler yapıyor. İnsan hareketlerini algılayan ve kullanıcıya daha doğal iletişim kurmaya imkan veren Intel Real Sense teknolojisine dayanan geleceğin öğrenme ortamı (Adoptive Learning Enviroment) projesi üzerinde de çalışmalar sürdürecek. Intel AR-Ge Merkezi, eğitim teknolojileri alanına odaklanan dünyadaki tek Intel laboratuarı olacak.
Dünya artık "patent dünyası"
Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Whatsapp’tan, Skype’tan bahsetti ve bu bölge topraklarından çıkan Hüseyin Rahman’ın Jawbone ile 210 patent çıkardığını ve bugünün dünyasının patent dünyası olduğunu söyledi. Aydın; "Türkiye’de de garajlardan girişimler çıkmasını, Türkiye’den çıkacak patent sayısı ile gurur duymak istiyoruz. Intel Ar-Ge Merkezi’ni bunun için 'açık' bir yenilikçilik merkezi. Teknoloji üretip bunu dünyaya yaymak istiyoruz." ABD teknolojik yenilikçilik ile fark atıyor
Intel LAbs Avrupa Başkan Yardımcısı Brain Quinn, son 30 yılda teknolojide ve mikroişlemcilerde sağlanan gelişmelerin olağanüstü olduğunu söyledi. Avrupa’da bilişim teknolojilerinin Avrupa Birliği GDP’snin yüzde 6’sına denk geldiğini paylaşan Quinn, bu alandaki gelişmenin üretimin yarısına dokunduğunun da altını çizdi. ABD’de ise 1945 yılından bu yana ülke büyümesinin yüzde 75’inin teknolojik yenilikçilikten geldiği paylaşıldı.
Dublin’de (İrlanda) ve Münih’te (Almanya) bulunan Open Intel Labs sistemi Türkiye’de de İstanbul'da, İTÜ içindeki ARI Teknokent 3 binasında hayat buluyor. İlk etapta 32 üniversite ve 1000’in üzerinde geliştirme platformuyla çalışmalar başlatacak. Daha da önemlisi Intel, liselere de uzanmaya çalışacak.
Intel, TÜBİTAK ile giyilebilir teknolojilere dönük bir çağrı yapıldığını da paylaştı ve bu alanda hem üniversiteler hem de endüstri etrafında bir ekosistem kurulması planlanıyor. Burak Aydın, 3 önemli projenin yakın zamanda ticarileşeceğini paylaştı ama isim vermedi.
İhraç ettiğimiz ürünlerin kg başına değeri 1.5 dolar
BTK Başkanı Tayfun Acarer ise “Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin kilogram başına değeri 1.5 dolar olduğunu söyledi. Yani şu an ki durumda 1000 ton ürün ihraç ederek 1,5 milyon dolar kazanıyoruz. Bir USB bellek ile bunun çok daha fazlasını kazanabiliriz.” dedi.
Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem ise Afrika kıtasının teknolojik yenilikçilik anlamında tahmin edilenden üst bir performans sergilediğini ifade etti ve Türkiye'den de çok umutlu olduğunu söyledi.
Intel Capital ve AB fonları desteği
Açılış sonrasında Intel yetkililerinden öğrendiğim kadarıyla Intel Capital direkt olmasa da dolaylı olarak buradaki projelere yakın olacak. Olası durumlarda yatırım anlamında devreye girebilecek.
Diğer yandan araştırmacılara ortak projelerde AB fonlarından (Horizon 2020) pay almak için destek sağlanacak. Intel'in daha önceki desteklerde 40'tan fazla başarılı adım atmış olması bu konudaki tecrübesini de ortaya koyuyor. Hali hazırda TÜBİTAK ile bu konuda ortak çalışmalar da yapılıyor.
Intel AR-GE Merkezi'ne nasıl girilir?
Intel, araştırmacılar veya iş ortaklarına kapıları açık. Donanımsal altyapı desteğinin yanısıra ortak çalışmalar için ortam sunan Intel, iş ortakları için çalıştaylar da düzenliyor. Patent tarafında fikir girişimcilerden çıktıysa patent hakkını kendi üzerine alabiliyor. Ortak çalışma ürünlerinde ise patentte de ortaklık söz konusu oluyor.
Şu anda Intel Ar-Ge Merkezi'nde 12 kişi var ve bu rakamın önümüzdeki yıl 30'a çıkarılması planlanıyor. Intel özellikle bu merkez ile FATİH projesinde akıllı tahta ihalesinden de pay alarak bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırmak istiyor.
Eğer eğitim teknolojilerinde ve nesnelerin internetinde Ar-Ge projeniz varsa vakit kaybetmeden Intel Ar-Ge Merkezi'ne uğramanızı tavsiye ederim.