Grou.ps'un yeni projesi Kontextful.com sosyal ağları daha yaşanabilir hale getirecek! [150 davetiye]

Grou.ps'un yeni projesi Kontextful.com sosyal ağları daha yaşanabilir hale getirecek! [150 davetiye]

Grou.ps'un kurucusu Emre Sokullu geçen hafta yenibir girişimin başlangıç aşamasında olduğunu paylaştı ve tabii bize de bu girişimin detaylarını sizlerle paylaşmak düştü.

Emre Sokullu ile yaptığımız teknoloji sohbetlerinden kendisinin bağlamsal (contextual) bir internet dünyası kurgulamak istediğini biliyorum. Yeni girişimi de bu temele dayanıyor ve ismini de buradan alıyor; Kontextful.com.

Kısaca anlatmak gerekirse Kontextful, sosyal ağlarda ilgilenmediğimiz içeriklerden bizi kurtarmayı hedefliyor. Sosyal paylaşımlarımızı doğru hedeflere yönlendirmemizi sağlayacak bir ürün. Paylaşımlarınızı herkese değil de kolay bir şekilde ilgili gruplara yönlendirmenizi sağlıyor.

kontextful-ekran-goruntus

Şu anda bir Chrome eklentisi olarak sunulan ve çok sınırlı sayıda kişinin deneyimlediği Kontextful, sayfa içeriğini ve sosyal ağ gruplarınızı anlamlandırarak paylaşımlarınızı ilgili gruplara yönlendiriyor. Örnekle açıklamak gerekirse; Webrazzi'de okuduğunuz e-ticaret konulu bir girişimi arkadaşlarınızla paylaşmak istediğinizde Kontextful o haberi paylaşabileceğiniz en uygun 2 grubu öneriyor.

Daha temiz sosyal ağlar

Hedef tüm tarayıcıları ve farklı sosyal ağlarla beraber Grou.ps topluluklarını da kullanarak sosyal ağlarda karşımıza çıkan bilgi kirliliğini anlamsal temelde arıtmak. Anlamsız etkileşimleri azaltmak. Yani Kontextful'un gelişmesi daha 'yaşanabilir' sosyal ağlar için oldukça önemli.

Grou.ps'un karlı bir iş olarak yoluna devam ettiğini söyleyen Emre Sokullu, Kontextful için patent başvurusu olduğunu da paylaşıyor. Sokullu'nun daha önce doğal dil işleme ve  yapay zeka geliştirme konusunda çalışmaları olduğu hatırlanırsa bu yönde patent elde edilmesi mümkün.

Kontextful contextual content social

Sistem şu anda geliştirme aşamasında. O nedenle bazı sitelerde ve Türkçe içeriklerde başarılı yönlendirmeler almak mümkün değil. Ancak Emre'nin ikinci yazısında da bahsettiği gibi ilk sürümün eksikleri projenin yavaş yavaş dışarıya açılmasına engel değil.

Grou.ps'u bağlamsal bilgi tasarımında bir laboratuvar olarak kullandıklarını söyleyen Emre'nin proje altyapısındaki tecrübesi ve emeği oldukça önemli. Ancak bunun geri dönüşümünü almak konusunda biraz zorlanacağını düşünmüyor değilim. Zira kullanıcı tarafında bu yönde ciddi bir beklenti olduğundan şüpheliyim.

Şimdilik webroxi davetiye koduyla 150 Webrazzi okuru Kontextful'u deneyerek yorumlarını bizimle paylaşabilir. Diğer okurlarımız da davetiye talep ederse, yavaş yavaş içeriye alınacaklar. Kontextful'a giriş yaptıktan sonra bilgilerinizin işlenmesi için biraz beklemeniz gerektiğini de şimdiden söylemeliyim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.