Kübalı blogger, ülkenin ilk bağımsız dijital gazetesini çıkarmaya hazırlanıyor

Kübalı blogger, ülkenin ilk bağımsız dijital gazetesini çıkarmaya hazırlanıyor

Dil bilimci Yoani Sánchez, kendisini bir gazeteci ve teknoloji aşığı olarak tanımlıyor. Bundan ancak 6 yıl önce bilgisayar ve cep telefonları satışlarının serbest hale geldiği Küba'da, iPhone'un özgürce kullanacağı günlerin bir gün geleceğine inanıyor . "Apple'ın Havana'daki ilk mağazası sizce nerede olacak? Ben bazen, geleceği anlatırken merak ediyorum. Galiano ve Reina'nın köşesini hayal ediyorum, oradaki kemerler, kocaman bir elmayı destekleyecek güçte olabilir..."

Sánchez, Küba'da devletin kontrolünde olan medyanın çok sesli ve özgür olması gerektiğini savunanlardan. Yukarıdaki sözler de bu mücadelesini şimdiye kadar verdiği Generacion Y adlı blogundan. Sánchez, bu yüzden kimine göre kahraman kimine göre ise bir vatan haini.

Sánchez önümüzdeki hafta Küba'nın yarım yüz yıllık tarihindeki ilk bağımsız dijital gazetesini çıkarmaya hazırlanıyor. Sánchez blogunu 14 yıldır, bir Havana apartmanının 14'üncü katında yazıyor ve bu yüzden bu  gazetesinin adı da 14ymedio. Ödüllü blogger, gazetesi için içinde Küba geçen klasik bir isim kullanmak yerine, sayı yani evrensel kodlar seçmiş.

Sánchez, 14ymedio'yu 21 Mayıs'ta okurla buluşturmayı planlıyor ancak kendisi de bunun ne kadar zor bir görev olduğunun farkında. Blogunun İngilizce versiyonunun yayımlandığı Wordpress sayfasında Sánchez şöyle yazıyor:  "Son dönemde resmi propagandanın, bu medyayı yarattığımız için bizi  nasıl şeytanlaştıracağının bir provasını yaşadık. Takım arkadaşlarımızdan birkaçı Devlet Güvenliği'nden uyarılar aldı. Ama tereddüt edecek hiçbirşeyimiz yok. 14ymedio saklanacak birşeyi olmadan ortaya çıkıyor..." 

Küba'daki tek partili sistemi eleştiren Sánchez şimdiye kadar muhalefetten çok defa katılım çağrısı aldığını da söylüyor. Buna karşın ona göre, bir gazetecinin böyle bir mücadele içinde yer almaması gerekiyor.

Sanchez'in dijital çağımızdaki liderlik ettiği bu kamusal alan mücadelesini merakla takip ediyor olacağız.

İncelemek isterseniz Generacion Y blog burada, İngilizce versiyonu ise burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.