Melek yatırımcı ağları, özkaynakla büyümek ve internet sektörünün gelecek 5 yılı [Webrazzi: Startup'14]

Melek yatırımcı ağları, özkaynakla büyümek ve internet sektörünün gelecek 5 yılı [Webrazzi: Startup'14]

Webrazzi Startup'14'ün öğleden sonraki üç oturumu girişimciler ve girişimci adaylarını yakından ilgilendiren üç farklı konuyla devam etti. Melek Yatırımcı Ağları ve Girişimcilere Katkıları başlıklı ilk oturumun konuşmacıları, Keiretsu Forum Türkiye Başkan Yardımcısı Aydonat Atasever ve Galata Business Angels Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli'ydi.

Türkiye'de melek yatırımcı ağlarının genişlemesiyle birlikte Keiretsu ve GBA gibi önde gelen fonlara duyulan ilgi de artıyor. Oturumda, girişimcilerin yaklaşımlarını değerlendiren iki deneyimli yönetici, Türkiye'de fonlama sorunu olduğu konusunda hemfikirdiler. Daha güçlü bir melek yatırım desteğinin Türkiye'de internet ve teknoloji girişim ekosisteminin büyümesinde kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Emre Kurttepeli, fon kıtlığının girişimcilerin en iyi yaptıkları işlerden vazgeçip, farklı alanlarda yönelmeleri gibi istenmeyen sonuçlara zaman zaman yol açtığını belirtti.

Türkiye'de internet ve teknoloji girişimlerinin büyümesi için tek yol melek yatırımlar değil. Tamamen kendi kaynaklarıyla büyüyen girişimlerse Webrazzi Startup 14'ün Yatırımsız Büyümek başlıklı oturumunun konusuydu. Handycafe Kurucusu Atilla Yurtseven, Sendloop Kurucu Ortağı Cem Hürtürk, Monitera Kurucu Ortağı Harun Pekşen ve Gamester Kurucu Ortağı Onur Karcı'nın konuşmacı olarak katıldığı oturumda yatırımcı desteği olmadan büyüyen girişimlerin, yurtdışında da  büyüyebilmeleri, maliyet yönetimleri gibi ortak paydalarda buluşuyor olmaları sayesinde dış desteğe ihtiyaç duymamaları dikkat çekti.

webrazzi startup 14

Webrazzi Startup 14'ün son oturumunda Türkiye internet ekosisteminin önümüzdeki 5 yılını girişim sermayelerinin gözünden değerlendirildi. Arda Kutsal moderatörlüğündeki oturuma Revo Capital Stratejik Fon Danışmanı Cenk Bayrakdar, Earlybird Ventures Ortağı Cem Sertoğlu ve 212 Ortağı Numan Numan konuşmacı olarak katıldı. Üç yatırımcı da önümüzdeki 5 yıl için oldukça pozitif bir tablo çizdi.

Girişim sermayelerinin uzun vadeli süreçlerle ilgilendiğinin altını çizen Numan Numan önümüzdeki 5 yılda Türkiye'den girişim sermayelerinin bölgesel odaklı hale geleceğini söyledi. Türkiye'nin yanında Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki girişimlerin de 212'nin radarına girmeye başladığını söyleyen Numan, girişimlerin bölgede ortak yatırımlarla büyütülmesi gerektiğini de ekledi.

photo

Cenk Bayrakdar Türkiye'de startup ekosisteminin özellikle son 3-4 yıl içindeki gelişimini göz önündeki bulundurarak önümüzdeki 5 yıl için de ilerleme öngörüsünü paylaştı. Melek yatırımcı ağlarının genişlemesiyle startup'ların girişim sermayesi portföylerine girmeye hazır hale geldiğini belirten Bayrakdar, bir sonraki adımın özel sermaye fonlarının teknoloji yatırımlarına daha fazla yönelmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de bugün özel sermaye fonları için yeni olan bu alan, önümüzdeki 5 yıl içinde daha cazip hale gelebilir, Bayrakdar'a göre. Borsa İstanbul tarafındaki gelişmeler ve yasal düzenlemelerle konvansiyonel iş yapış biçimlerinin dijitalleşmesi ise girişimciler için büyük fırsatlar getiriyor. Eksik olansa, Türkiye'deki büyük teknoloji şirketlerinin, küçük teknoloji şirketlerini satın almayı pek de tercih etmemesi.

Oturumda söz alan Cem Sertoğlu'nun görüşleri, girişim sermayelerinin şu anki fırsat ve tehditlere uzun vadeli bir perspektifle yaklaştığını doğruluyor. Sertoğlu, ekonomik ya da politik tansiyonların bazı girişimciler için fırsatlar yaratabileceğini belirtti. Türkiye'de internet şirketleirnin yavaş yavaş kritik kütleye ulaştığını belirten Sertoğlu, sektördeki büyük çıkışların artacağına ve bunun da ekosistemi büyüteceğine vurgu yaptı. Girişimciler için daha fazla rol modeli ve fon yaratan bu durum yatırımcıları da iştahlandırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.