Halka arz bildirisini yapan Alibaba.com, Amerika tarihinde bir rekor kırabilir

Halka arz bildirisini yapan Alibaba.com, Amerika tarihinde bir rekor kırabilir

Bir süredir halka arzı için hazırlanan Çinli e-ticaret devi Alibaba.com, dün Securities and Exchange Commission'a (SEC) mali bildirimini yaptı. Bildirimde şirketin Mart 2013'te başlayan 9 aylık mali yılında toplam 6,5 milyar dolar gelir ve 2.9 milyar dolar net kar elde ettiği belirtiliyor.

Alibaba'nın raporunda şirketin halka arzdan ne kadar kaynak sağlayacağı ya da değerlemesiyle ilgili net bir öngörü yer almıyor. Buna karşın Alibaba'nın hisselerinin yüzde 12'sini halka açması bekleniyor. Şirketin, bu durumda halka arzı yaklaşık 20 milyar dolarlık bir teklifle gerçekleşecek. Alibaba yatırımcıları ikna edebilirse, şirket Amerika tarihinin en pahalı halka açılma operasyonunu yapmış olacak. Zira şimdiye kadar yapılan en büyük halka arz, 2008 yılında Visa'nın 19,65 milyar dolarla halka açılması olmuş, Bloomberg verilerine göre. Facebook için bu sayı 16 milyar dolardı.

Böyle bir halka arz operasyonuyla Alibaba'nın değerlemesi de 168 milyar dolar olacak. The Wall Street Journal'ın şirketin maksimum (250 milyar dolar) ve minimum (136 milyar dolar) değerlemesini göz önüne alarak hazırladığı grafikte, Alibaba'nın her iki olasılıkta da en değerli 10 teknoloji şirketinden biri oluyor.

alibaba sec filing

Yukarıdaki infografikte de görebileceğiniz, Alibaba'nın SEC bildiriminde yer alan bilgilere göre şirketin Çin'deki pazaryerinde toplam brüt mal hacmi Aralık 2013 itibariyle 248 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış. Bunun yaklaşık yüzde 20'si yani 37 milyar doları da mobilden geliyor.

Başvuruyu daha yakından incelemek isterseniz belgenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.