Avrupa'nın en büyük araba paylaşım servislerinden BlaBlaCar, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Bugün Webrazzi Kariyer ilanlarında yayımlanan duyurular arasında görebileceğiniz gibi şirket, Türkiye operasyonları için bir Ülke Yöneticisi arayışında. Bir süredir Türkiye pazarıyla yakından ilgilendiğini bildiğimiz BlaBlaCar'ın bu ilgisi de böylelikle resmen doğrulamış oldu.
İş ilanında merkez ofisinin bulunduğu Paris'in yanında, Londra, Madrid, Milan, Hamburg, Moskova ve Varşova'da ofisleri bulunan BlaBlaCar'ın büyümesini Türkiye'yle sürdüreceği belirtiliyor.
BlaBlaCar Avrupa'da en yakın rakibi Almanya'dan Carpooling'le birlikte liderliğe oynuyor. İki şirketi arasındaki rekabet, bir süredir yeni pazarlara önce girerek büyüme yarışına dönmüş durumda. Ocak ayında Rusya ve Ukrayna pazarlarına giriş yapan BlaBlaCar böylelikle rakibinin bir adım önüne geçmişti.
BlaBlaCar Uluslararası Pazarlama Koordinatörü Isabel Bescos, şirketin ana büyümesinin yeni pazarlara açılmaktan kaynaklandığını belirtiyor. BlaBlaCar'ın Türkiye'ye girişi de bu üstünlüğünü pekiştirecek gibi görünüyor.
BlaBlaCar Büyümeden Sorumlu Başkanı Cyrielle Callot ile daha önce LeWeb13'te yaptığımız röportajı aşağıda görebilirsiniz:
2006 yılında Fransa'da kurulan BlaBlaCar, 12 ülkede faaliyet gösteriyor ve şirketin kendi verilerine göre 7 milyonun üzerinde üyesi var. Her ay 1 milyon kişinin BlaBlaCar hizmetini kullanarak seyahat ettiğini belirten şirket geçtiğimiz yıl Ocak ayında Accel Partners ve var olan yatırımcılarından 10 milyon dolar değerinde yatırım almıştı.
BlaBlaCar, yeni pazarlara şimdiye kadar kendi ofislerini kurarak ya da pazardaki güçlü yerel oyuncuları satın alma yoluyla girdi. Şirket, şimdiye kadar aralarında Rusya'dan Podorozhniki, İtalya'dan PostoinAuto gibi güçlü yerel oyuncuların olduğu farklı satın almalar yapmıştı. Isabel, BlaBlaCar'ın halihazırda var olduğu İtalya ve İspanya gibi pazarlarda da büyümeye devam ettiğini belirtiyor.
BlaBlaCar, tipik bir araba paylaşım uygulamasında yolculuklarını paylaşmak isteyen sürücüleri sıralanıyor ve aynı/yakın destinasyona seyahat eden yolcuların dilerlerse bu yolculuklara katılıyor. Uygulama üzerinden bütün rezervasyonlar, sistemi daha güvenli bir hale getirmek aamcıyla online yapılıyor. BlaBlaCar bu rezervasyonlardan belirli bir komisyon alıyor.
BlaBlaCar üzerinden yapılan yolculukların ortalama yolcluk uzunluğu 200 mil (321 km) yani şirket daha çok uzun yol seyahatleri için kullanılıyorlar. Yani uygulamanın İstanbul trafiği için çözüm olacağını düşünenler biraz beklemek zorunda.
BlaBlaCar'ın ismi uygulama kullanıcılarının kendilerini konuşkan olarak tanımlayıp tanımlamamasından geliyor. Eğer yolculukta sessizliği tercih edenler 'Bla', yol sohbetsiz geçmez diyenlerse 'Bla Bla' olarak adlandırılıyor.