IDC'ye göre birinci çeyrekte akıllı telefon pazarı büyüdü ama Apple ve Samsung pazar payı kaybetti

IDC'ye göre birinci çeyrekte akıllı telefon pazarı büyüdü ama Apple ve Samsung pazar payı kaybetti

Ortalama satış fiyatları düşünce, akıllı telefon satışları 1 milyara ulaştıIDC'nin dünya genelinde akıllı telefon pazarının gelişimini ölçtüğü IDC  Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker raporunun 2014 ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Buna göre, dünya genelinde akıllı telefon pazarı yıllık bazda yüzde 28.6'lık bir büyüme gösterdi. 2014'ün birinci çeyreğinde toplam 281.5 milyon akıllı telefon sevkiyatı yapıldı.

Bu dönemde dünya genelinde akıllı telefonların bütün mobil telefon pazarındaki payı ise 62.7'ye çıktı. Akıllı telefon pazarındaki büyümeye karşılık lider tedarikçilerin pazar paylarındaki değişim dikkat çekiyor.

Raporda birinci çeyrekte toplam 43.7 milyon akıllı telefon sevkiyatı yapan Apple'ın pazar payı yüzde 15.5 olarak belirtiliyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 17 olan Apple'ın payında düşüş olduğu görülüyor.

Apple'ın pazar payını en yakın rakibi Samsung'un çaldığını düşünüyorsanız, biraz beklemenizi tavsiye ederiz. Zira Samsung birinci çeyreği yüzde 30'luk pazar payıyla tamamlasa da, yıllık bazda yaklaşık yüzde 2 oranında pazar payı kaybeden bir diğer şirket olarak sıralanıyor.

IDC akıllı telefon 2014 q1

Pazarın iki dominant oyuncusu Apple ve Samsung'un pazar paylarındaki düşüşün temel nedeni ise pazarın alt uç segmentlerinde rakiplerinin gerisinde kalmaları. Zira yıllık bazda pazar paylarındaki artışla öne çıkan iki şirket Huawei ve Lenovo. Birinci çeyrekte 13.7 milyon akıllı telefon sevkiyatı yapan Huawei'nin pazar payı yüzde 4.3'ten yüzde 4.9'a çıktı.

IDC akıllı telefon 2014 1. çeyrek

Lenovo'nun 12.9 milyon adet akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdiği çeyrekte pazar payı yüzde 1 oranında arttı ve şirket Asya-Pasifik'teki yerini sağlamlaştırdı. Şirketin Motorola satın almasının, sevkiyatlarına önümüzdeki dönemde daha belirgin bir katkı yapması bekleniyor.

IDC, 2014 yılında geçtiğimiz yıl, dünya genelinde 1 milyar adet olarak gerçekleşen akıllı telefon sevkiyatının, 1.2 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.