Lüks moda markaları neden e-ticaret işine girmiyor?

Lüks moda markaları neden e-ticaret işine girmiyor?

Lüks moda markalarının çoğunun kendine air bir e-ticaret sitesi bulunmuyor ve bu markalardan online alışveriş imkanı bulunamayabiliyor. Bazı markalar sadece kendi mağazalarından alışveriş yapılmasına izin veriyorken, bazı mağazalar pek çok markayı bir araya getiren e-ticaret sitelerine ürün tedariği sağlayabiliyorlar. Kimi lüks moda markaları ise e-ticaret ve internetten alışverişe tamamen karşı.

Milyarlarca dolar rakamlarla ismi yan yana anılan moda sektörünün, e-ticaret konusunda çekingen davranmadığını biliyoruz fakat lüks moda markalarının e-ticaret kanallarını ısrarla açmıyor olmaları, göz göre göre yaşanan satış kaybı olarak nitelendiriliyor.

Lüks moda markaları dijital dünyada duruşlarını oldukça teknolojik ve modern konumlandırmış olsalar da, iş e-ticaret alanına geldiğinde lüks moda markaları aynı performansı gösteremiyorlar. Dior, Hugo Boss gibi markalar tıpkı birer e-ticaret sitesi gibi ürün detaylarına inanılmaz şekilde son teknoloji web yetenekleri kullanılarak tasarlanmış resmi web siteleri üzerinden veriyor olsalar da, buradan satış yapmıyor olmamaları onlara bir şekilde zarar olarak yansıyor olabilir.

Reklam

Hatta Prada markasının arkasındaki isim Miuccia Prada, 2013 yılında verdiği bir röportajda açıkça e-ticaret alanını sevmediklerini, lüks alan için e-ticaretin uygun olmadığını aktarmıştı. Aslında burada işler hem markalar, hem de lüks tüketiciler için biraz farklı konumlanıyor. Marka açısından müşterilerini sadece mağazalara çekmek hedefleniyorken, işin tüketici tarafında ise bulunduğu şehirde/ülkede o markanın mağazasının bulunmaması veya mağazaya gitmekten ve o mağazalarda görünür olmaktan çekiniyor olması yatıyor. İşte bu yüzden moda markaları çok büyük bir hedef kitleyi kaçırıyor oluyorlar. Bunun en büyük kanıtı, pek çok markayı bir araya getiren Net-A-Porter gibi web sitelerinde 11,500 dolar değerindeki Valentino paltoların anında satılıyor olması...

Lüks moda markalarından e-ticaret sektörüne atılanlar da var. Örneğin geçtiğimiz ay online mağazasını açan Tom Ford, web sitesini baştan aşağı yeniledi ve resmi web sitesini tamamen bir online mağaza olarak kurguladı. Gözlükler, çantalar, ayakkabılar ve daha pek çok Tom Ford marka ürün, bu e-ticaret sitesi üzerinden satışa sunuluyor. Bakalım yakın gelecekte dijitale hızlı ısınan lüks moda markaları, e-ticaret alanında da Tom Ford gibi bir dönüşüme uğrayacaklar mı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.