"Sanal" ve "gerçek" dünya arasındaki sınır gittikçe silikleşiyor. Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden AIG'nin yeni ürünü de bu sınır hattında konumlanıyor. Twitter'ın promoted tweet'leri sayesinde dün zaman akışımda gözüme çarpan AIG ürünü, siber saldırıların yol açabileceği gerçek zararları sigortalıyor.
AIG, halihazırda CyberEdge markasıyla sigorta ürünleri sunan bir şirket ve çıkış noktası tahmin edeceğiniz gibi kurumların siber tehditlerden dolayı maruz kaldıkları riskler. Bu ürünler geçtiğimiz yıl Türkiye'de de piyasaya sürülmüştü. CyberEdge Veri Koruma Sigortası adını taşıyan ürün, veri sızıntısı, veri kaybı ve ihlali gibi durumlarda kurumların finansal zararlarını karşılamanın yanında siber risk müdahale hizmetleri de sunuyor.
AIG'nin biraz futüristik bir vizyonla geliştirdiği CyberEdge'e yeni eklenen teklifi, kurumların siber saldırıya maruz kaldıklarında doğabilecek maddi hasarları sigorta kapsamına almak. Burada maddi hasar, doğrudan kurumların mal varlığı veya insanlara işaret ediyor. AIG'nin sigortası, nesnelerin internetinin yükselişiyle birlikte internete bağlı cihazların artan oranda tehditlere maruz kaldığı bilgisine dayanarak hazırlanmış.
İnternetin üçte ikisini etki altına alan Heartbleed güvenlik açığı, birçok şirket gibi AIG için de, tehditin zincirleme olarak sanal dünyadan gerçek dünyaya sıçrayabileceğini gösteren bir vaka olmuş. AIG'nin yeni CyberEdge ürününde sigorta kapsamına alınan hasarlara şu örnekler veriliyor: Cihaz arızaları, ev yangını gibi mülk hasarları, trafik kazalarında zarar gören yolcular.
AIG'nin ürünü halihazırda uzun cümleler kurmaya alışık bir sigorta satıcısı için ne kadar sofistike bunu kestirmek zor. Ama siber suçların tür ve çeşitliliği düşünüldüğünde pek de karmaşık olmadığını söyleyebiliriz.
Siber güvenlik sigortaları henüz yeni oluşan bir alan ve daha fazla bağlantılı hale gelen dünyamızda hızla büyüme potansiyeline sahip.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap