Mobil cihazların hayatlarımızdaki yeri sağlamlaştıkça mobil uygulama yayınlayan bireysel geliştirici ve şirketlerin de hızlı hareket edip, bu hızla büyüyen dünyaya ayak uydurması gerekti.
Bu doğrultuda ortaya çıkan ve oldukça popüler olan 'çoklu platform mobil uygulama geliştirme' araçlarının bir yenisi olan Smartface App Studio, bu yazımızın konusu olacak.
Smartface, toplamda 30'un üzerinde çalışanı bulunan Smartface Inc. tarafından hayata geçirilen bir proje. Smartface Inc. ise AR-GE merkezi İstanbul/Türkiye'de, genel merkezi de ABD'de olan yerli bir şirket. Şirketin kurucu ortağı ise Osman Çelik. Bu arada Smartface'i mobil uygulama geliştirme dünyasıyla içli dışlı olanlar budan 4-5 sene öncesinden hatırlayacaklardır ancak Smartface'in hem ürün hem yazılım hem de arkasında bulunan şirket olarak tamamen değiştiğini belirtelim.
'Native' bir Android ya da iOS uygulamasına sahip olmak isteyen bireysel geliştirici veya şirketler, Smartface üzerinde JavaScript kullanarak, WYSIWYG (What You See Is What You Get - bilgisayarda göründüğü gibi çıktı üreten) şeklinde çalışan kod editörü ile mobil uygulama yazabiliyor.
Bu tür araçlar ne işe yarar, neden kullanılır?
Normalde native bir Android uygulamasına sahip olmak için Java, native bir iOS uygulamasına sahip olmak içinse Objective-C dili ile farklı farklı geliştirme ortamlarında uygulama yazmanız gerekiyor. Smartface gibi 'çoklu platform mobil uygulama geliştirme araçları' sayesinde; tek bir araç üzerinde çoğu zaman native uygulama yazmaktan daha 'kolay' ve hızlı bir şekilde yazdığınız uygulamanın Android ve iOS işletim sistemli cihazlarda çalışacak çıktılarını alabiliyorsunuz.
Bu tarz platformların dezavantajı ise her tür mobil uygulama için -örneğin oyun ya da kullanıcı etkileşiminin üst seviyede olduğu uygulamalar- verimli çalışmaması. Bu noktada sahip olunmak istenen mobil uygulamaya -özellikleri, arayüzü, gelecek planları ve daha birçok kriteri göz önünde bulundurarak- göre 'native mi hybrid mi yoksa web tabanlı mı' kararı vermek en mantıklısı diyebiliriz.
Peki Smartface ne sunuyor?
Tekrardan dönelim Smartface'e, smartface.io adresinden ulaşılabilen araç şimdilik yalnızca Windows işletim sistemli bilgisayarlara indirilebiliyor. Smartface üzerinde oyun ya da çok gelişmiş ve interaksiyonu yüksek uygulamalar geliştirmek oldukça zor hatta mümkün değil. Buna karşın bazı normalde çok vakit ve uğraş gerektiren özelliklere de birkaç satır kod vasıtasıyla sahip olabiliyorsunuz. Smartface, üzerinde geliştirilen uygulamalarda Android platformu için .apk, iOS platformu için de .xcodeproj formatında çıktı verebiliyor. Smartface'i bir yazılımcı olarak detaylıca incelemek istiyorsanız şurada yer alan dokümantasyona bakabilirsiniz.
Şirketin yetkililerine Smartface'i nasıl tanıtacaklarını ve çok ihtiyacı oldukları komüniteyi nasıl oluşturacaklarını sorduğumuzda aldığımız yanıtta yurtiçi ve yurtdışındaki etkinliklere sponsor olmak, üniversite gezileri ve online olarak düzenlenecek bazı eğitimler öne çıktı. Diğer yandan Smartface'in hedef kitlesinin temelinde ise yine uluslararası olarak bağımsız geliştiriciler, hızlıca ürün sahibi olmak isteyen yeni kurulmuş şirketler ve büyük çapta kurumsal şirketler bulunuyor.
Gelir modeli ve ücretlendirme
Smartface'in gelir modeli ise lisanslama üzerine kurulu. Yani platform üzerinde ücret ödemeden uygulama geliştirip yayınlayabiliyorsunuz yalnız uygulamanın açılış ekranında Smartface'in logosunun çıkması gibi bazı detaylara katlanmanız gerekiyor. Enterprise lisansa geçtiğinizde ise hem açılış ekranınızı dilediğiniz gibi özelleştirebilmeniz, hem de Cloud Service ve bazı plugin'leri kullanabilmeniz mümkün. Lisanslama ile ilgili detaylara buradan bakabilirsiniz.
Ve tabii tahmin edebileceğiniz gibi Smartface'in gelir elde edeceği bir diğer nokta da ücretli support/destek vermek. Diğer yandan Smartface ile geliştirdiğiniz uygulamalarda birkaç satır kod ile Google'ın mobildeki reklam çözümü olan AdMob'u kullanmanız ya da in-app purchase (uygulama içi satın alma) özelliğini aktif etmeniz mümkün.
Smartface'in uzun yıllardır yayında olan ve artık hem teknolojik hem de kullanıcı kitlesi olarak fazlasıyla oturmuş rakipleri bulunuyor. Hatta Smartface gibi genele hitap eden platformların yanında dikey olarak yalnızca belirli bir tipte uygulama yapılmasına olanak tanıyan çok sayıda araç da mevcut. Bu uygulamaların teknoloji haricinde en büyük avantajları kuşkusuz elde ettikleri geliştirici kitle gücü ve komünite.
Smartface'in tüm bu rakipleri karşısında en baştan başlayacağı 'topluluk oluşturma' ve 'kullanıcı/müşteri kazanımı' gibi konularda neler yapacağını hep beraber göreceğiz. Diğer yandan çoğunluğu Türkiye merkezli olmak üzere bugüne kadar Smartface kullanılarak geliştirilen bazı uygulamalara şuradan ulaşabilirsiniz.