Webrazzi Mobil 14, Augmented Reality ve Markalar oturumu, Blippar Türkiye Ortağı Mikela Eskenazi'nin sunumuyla devam etti. "Mobil büyüyor ama fiziksel dünya da hala burada" diyen Eskenazi, bu iki dünyayı bağlantılı hale getiren artırılmış gerçeklik uygulamalarının yükselişini anlattı.
Eskenazi, mobil telefonların bu iki dünya arasındaki iletişimi sağlayan birer duyu organı gibi çalıştığına dikkat çekti ve Türkiye pazarına bundan yaklaşık altı ay önce giriş yapan Blippar'ın artırılmış gerçeklik uygulamalarının da demolarının gösterildiği keyifli bir sunum yaptı.
Sunumda, farklı büyük markaların geleneksel mecralardaki reklamlarının "bliplenebilir" hale geldiğinde hedef kitlelerinin çok daha fazla dikkatini çektiğini gösteren Eskenazi, offline reklamların etkisini online'a taşıyan örneklerle, artırılmış gerçeklik uygulamalarının sosyal medyada yarattığı etki sayesinde büyük bir ekosistem haline geldiğini söyledi.
Eskenazi'nin verdiği bilgilere göre, artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanan firmaların sektör bazında dağılımının konvansiyonel reklamcılıkla paralellik gösteriyor. Yani medya ve hızlı tüketim sektöründe yiyecek, içecek ve kozmetik segmentleri öncelikli olmak üzere bu uygulamalara özel bir ilgi var. Ancak artırılmış gerçeklik uygulamaları geleneksel medyaya göre 20-30 kat daha etkili olabiliyor.
Eskeniaz, artırılmış gerçeklik uygulamalarının geleceğine dair çarpıcı veriler de paylaştı. Gartner'a göre bugünün en önemli 10 stratejik teknolojilerinden biri olan artırılmış gerçeklik önümzüdeki 4 yılda yüzde 300 büyüyecek. 2017'de yıllık 2.5 milyar artırılmış gerçeklik uygulaması indirilecek.
Bu beklentilerle Blippar'ın sürekli bir evrim içinde olduğunu söyleyen Eskenazi'nin anlattıklarına göre, yakın gelecekte, artırılmış gerçeklik uygulamalarının 3 boyutlu objeleri tanıyabilmesi gibi kırılımlar bekleyebiliriz. Blippar'ın Google Glass ve artırılmış gerçekliği bir araya getiren ilk teknoloji şirketi olduğunu söyleyen Eskenazi, Glass'la artırılmış gerçeklik uygulamalarını birleştirecek deneyimlere de, dergi okumak gibi, dikkat çekti.