TinkerBots: Çocuklara robotları sevdiren 'canlı' Lego projesi [video]

TinkerBots: Çocuklara robotları sevdiren 'canlı' Lego projesi [video]

Tinkerbots Çocukluğunu Lego oynayarak geçirenlerin rüyasıdır, yaptıkları araba, robot, dinozor ve adı konmamış diğer oyuncaklarımızın hareket etmesi... Legolar bu hayalimizi gerçekleştiremedi ama TinkerBots bizden sonraki kuşaklar için bu hayali gerçekleştirebilecek bir proje olarak karşımızda.

Berlin merkezli TinkerBots, çocuklara modüler robotiği öğretmek isteyen, tıpkı Lego gibi bir yaratıcı inşa oyunu. Farkı, Lego'da olmayan akıllı parçaları sayesinde oluşturulan son ürünün dünyaya bir robot olarak gelmesi. Hareket becerisi olan, öğrenen ve akıllı cihazlarla kontrol edilebilen oyuncak robotlar.

Bir Indiegogo projesi olarak başlayan TinkerBots'un bu ürünleri piyasaya sürebilmek için 100,000 dolar fon toplamayı hedefliyor. 46 gün sonra sona erecek olan projenin kasasında şu ana kadar yaklaşık 15 bin dolar fon birikmiş. TinkerBots çocuklara teknolojiyi öğretmeyi hedefleyen güncel projelerden biri ve yeni neslin Lego'su haline gelebilecek bir potansiyele sahip gibi görünüyor.

TinkerBots'un aşağıda görebileceğiniz tanıtım videosunda, her bir robotun kırmızı renkli, bir güç bloğu olduğu söyleniyor. Bu parça pil, USB  ve Bluetooth bağlantısı gibi özellikleri barındırıyor. Güç bloğu Twister, Pivot, Motor; Garabber ve Sensor gibi diğer kinetik modüllerle birlikte geliyor. Bu parçalarla işin elektronik  kısmı inşa ediliyor, ve tasarım için tuğla benzeri parçalar ekleniyor. İsterseniz bu aşamayı Lego parçalarıyla bile destekleyebiliyorsunuz. Gerisi sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Bu özelliğin  bu tip oyuncaklar için bir ayrıcalık olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Lego ya da benzer robot oyuncaklarda, belirli kalıpların dışına çıkmanıza genellikle izin verilmez.

TinkerBots'un bir başka özelleştirilebilir tarafı yapılan robotlara hareket kalıpları öğretebiliyor olmanız. Kırmızı güç bloğundaki kayıt düğmesine basıp, robotu istediğiniz şekilde hareket ettirdiğinizde, robot bu hareketi aynı şekilde tekrar edebiliyor. Daha ileri seviyede, eşlik eden bir uygulama sayesinde robotlar akıllı cihazlardan kontorl ediliyor.

TinkerBots, bir çocuğa robotik öğretebilmenin en kolay yollarından biri gibi görünüyor. Yapımcıları 5 yaşında bir çocuğun bile TinkerBots'la oynayabileceğini söylüyorlar. Robot setlerinin ne zaman piyasaya sunulacağı ile ilgili bir açıklama yok, ancak farklı paketler halinde satışa sunuluyor. Fiyatlar paketlerin büyüklüklerine ve özelliklerine göre değişiyor. Örneğin Bluetooth'la kontrol edilebilen robotlar yapmanızı sağlayacak bir paketin fiyatı 159 dolar olarak belirlenmiş.

TinkerBots'un Indiegogo sayfasına buradan erişebilir, proje ve yapımcılarıyla ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.