Dropbox, kullanıcıların hesaplarındaki telif hakkı korumalı dosyaları otomatik olarak siliyor mu?

Dropbox, kullanıcıların hesaplarındaki telif hakkı korumalı dosyaları otomatik olarak siliyor mu?

Dünden beri bazı kullanıcılar, Dropbox’ta yaşadıkları ilginç bir durumu internet üzerinden paylaşmaya başladılar. Sayıları binleri bulan bu kullanıcılar, Dropbox hesaplarındabulunan bazı dosyaların kendiliğinden silindiğini ve karşılarına bu dosyanın telif hakları koruması nedeniyle silindiğine dair bir uyarı çıktığını söylüyorlardı.

Her ne kadar telif haklarının korunması önemli olsa da Dropbox’ın kullanıcılarının kişisel hesaplarındaki dosyaların telifli olup olmadığını anlamak için inceliyor ve ardından da siliyor olması kullanıcıların tepkisine yol açtı.

Peki Dropbox gerçekten de kullanıcıların tüm dosyalarını tek tek inceleyerek, bulduğu telifli dosyaları Dropbox sunucuları üzerinden siliyor mu?

Aslında durum tam olarak böyle değil. Öncelikle Dropbox’ın bu dosyaları sunucularından sildiği doğru fakat kullanıcıların özel klasörlerindekileri değil, sadece paylaşıma açılmış dosyalar kaldırılıyor.

Dropbox kullanıcıların hesaplarındaki telif hakları korunan dosyaları otomatik olarak siliyor mu?

Diğer önemli bir detay ise Dropbox’ın aslında dosyaları silmiyor olduğu. Dosyalar kullanıcıların cihazlarındaki Dropbox klasörlerinde yer almaya devam ediyorlar. Fakat paylaşımının kaldırılması ile birlikte aynı dosyaya erişim hakkı olan diğer kullanıcılar tarafından dosya silinmiş olarak görünüyor.

Kullanıcıların diğer önemli bir itirazı ise Dropbox’ın kullanıcıların dosyalarını tek tek inceliyor olduğu. Mahremiyet ve gizlilik ihlallerinin çok ses getirdiği günümüzde, Dropbox bu şikayetlere hızlı bir şekilde yanıt verdi.

Dropbox yaptığı açıklamaya göre sadece paylaşımda olan dosyalarla ilgili bir inceleme yapıyor. İnceleme esnasında ise dosyayı doğrudan incelemek yerine hash kodunu inceliyor ve yasaklı bir liste ile karşılaştırıyor. Dropbox’ta paylaşıma açılmış bir dosyanın hash kodu eğer yasaklı listede varsa Dropbox da bu dosyanın paylaşımını kaldırıyor.

Görünüşe göre telif hakları savunucuları teknolojiyi giderek daha iyi kullanarak, dijital korsanlarla mücadele için yeni yöntemler ve daha da önemlisi iş birlikleri oluşturmaya başlamış durumdalar. Önümüzdeki günlerde diğer yaygın bulut bilişim tabanlı sistemde benzer uygulamalar duymaya başlamak şaşırtıcı olmayacaktır…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.