Beklenen oldu ve YouTube'e erişim engeli için karar çıktı. Aldığımız duyumlar üzerine yaptığımız araştırma ile TİB'in Erişim Engelleme Karar Sorgulama ekranlarında söz konusu engelleme kararını görebiliyoruz.
Halen siteye erişim mümkün ve ulaşılabiliyor ancak TİB'in bir engelleme kararı aldığını resmi siteden de görebiliyoruz.
Güncelleme 1:
TİB'in kararı ile ilgili ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyoruz.
Güncelleme 2:
An itibariyle Youtube'a erişim artık mümkün değil. Ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyoruz.
Güncelleme 3:
YouTube'un engellenmesi ile ilgili karar metni aşağıdaki gibidir.
Yukarıda paylaştığımız görselden de görebileceğiniz açıklama metni şöyle:
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (youtube.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 27/03/2014 tarih ve 490.05.01.2014.-48125 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (youtube.com) according to Decision Nr. 490.05.01.2014.-48125 dated 27
Açıklamadan da anlaşılabileceği gibi söz konusu engelleme bir mahkeme kararı ile gerçekleşmiş değil, idari tedbir olarak uygulanıyor.
Güncelleme 4:
Google tarafından Google Inc. sözcüsünün konuyla ilgili yaptığı açıklama haber merkezimize ulaştı. Açıklamada şunlar söyleniyor:
“ Türkiye’deki bazı kullanıcılarımızın YouTube’a erişemediklerine dair raporlar alıyoruz. Bizim tarafımızda herhangi bir teknik sorun olmamakla birlikte konuyu araştırıyoruz''
Engelleme kararıyla ilgili Avukat Şebnem Ahi'nin yorumları ise şöyle:
"Yeni 5651 sayılı yasa URL engelleme yapabilme amacıyla düzenlenmişti ancak şimdi YouTube'un tümden kapatılması kanunun amacına aykırı uygulandığını göstermektedir. Ayrıca kanun, idari kurum başkanına gecikmesinde sakınca olan hallerde sitenin kapatılması yetkisini verirken URL engelleme şartı getirmediğinden idari kurumlarca sitelerin seri şekilde kapatılması sonucu doğmaktadır. YouTube'un kapatılması da aynı Twitter gibi anayasal hak olan haber alma ve ifade özgürlüğüne aykırıdır. Ayrıca sitenin tümden kapatılmasına gerek yoktur, YouTube zaten katalog suçlar söz konusu ise içerikleri çıkarmaktadır. Diğer yandan URL engelleme de yapılabilen bir site olduğu halde tümden kapatılmasi hukuka aykırıdır."
Güncelleme 5:
YouTube'a erişimin engellemesinin hukuki boyutuyla ilgili açıklama Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nden geldi. Anadolu Ajansı'nın 28 Mart akşamı geçtiği habere göre, Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kararla ilgili bir basın açıklaması yapıldı.
Buna göre, yasa dışı dinleme yapılan toplantının içeriğinin devletin gizli bilgilerine ilişkin olması nedeniyle Youtube'dan önce içeriğin kaldırılması talep edildi. Ancak bu talebin kabul edilmemesi üzerine Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi dün "Öncelikle, ilgili içeriklere erişimin engellenmesine, bildirime rağmen süresi içerisinde erişim engellenmediği takdirde Youtube isimli internet sitesine erişimin engellenmesine" karar verdi. Açıklamada, kararın gereği için dün saat 20.00'de TİB'e tebliğ edildiği bildiriliyor.
Haberde, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin güvenlik toplantısının illegal dinlenmesi ve YouTube'da kayıtların yayınlanmasının ardından, erişimin engellenmesine karar verdiği bildiriliyor. Bunun ardından açılan soruşturmanın "siyasal ve askeri casusluk maksadıyla devlet sırrı olan bilgilerin açıklanması" kapsamında olması nedeniyle, bugün basın yasağı kararı verildiği belirtiliyor.
Erişim engeli süreci, Dışişleri Bakanlığı'nın TİB'e başvurusyla başlamış, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı da Sulh Ceza Mahkemesinden Youtube'a erişimin engellenmesi talebinde bulunmuş, Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi de YouTube'un erişimin engellenmesine karar vermişti.
Açıklamada, ilgili ses kaydının 27 Mart 2014'te Youtube isimli internet sitesinde çeşitli linkler verilerek, "Toplantı içeriğinin montajlanarak ve farklılaştırılarak yayınlanması" üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 330. maddesi kapsamında "Siyasal veya askeri casusluk maksadıyla gizli belgeleri açıklamak suçundan soruşturma başlatıldığı" aktarılıyor.
Güncelleme 6: İlgili mahkeme kararını TİB'in Erişim Engelleme Karalarının Gösterimi Sorgulama Ekranı'nda görmek artık mümkün. Ekran görüntüsünü aşağıda görebilirsiniz:
Bildirgesinde görüldüğü gibi, karar 5651 sayılı yasanın 8. madde 1/b bendine dayandırılıyor. Bu konuda Hürriyet gazetesine konuşan Avukat Gökhan Ahi, maddenin Atatürk aleyhine işlenen suçlar sözkonusu olduğunda devreye girdiğini söylüyor. Ahi'ye göre, Suriye ses kayıtlarıyla ilgili YouTube'u kapatmak için doğrudan yasal bir gerekçe bulmak mümkün olmadığından TİB, sorunu Atatürk'e hakaret içeren herhangi bir videoyu sitede bularak çözmüş.
YouTube'un engellenmesiyle ilgili yeni bilgiler gelmesi durumunda haberimizi güncellemeye devam edeceğiz.