Twitter'a karşı TİB'in engelleme uygulamasına Ankara 15. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı geldi. Buna göre TİB'in Twiter'a uyguladığı tüm siteye erişim engellemesi yerine kesin adreslere yönelik bir engelleme uygulanmalıydı.
Hürriyet'in haberine göre Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, MHP’li Oktay Vural'ın yaptığı başvuruyu kabul eden idare mahkemesinin kararıyla Twitter'ın biran önce açılması lazım.
Bizim yaptığımız görüşmelerde Av. Şehnem ve Gökhan Ahi de bu alınan karara istinaden engellenmenin hemen kalkması gerektiği, TİB’in itiraz etmesi halinde bile yürütmeyi durdurma kararının uygulanacağı ve itirazın daha sonra incelenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiler.
Haber güncellenmeye devam edecek...
Twitter'ın engellenmesine yönelik olarak konunun bugün Anayasa Mahkemesi'nde de görüşüleceği yönünde haberler var. CHP Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrukulu, engellenme kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
HukukiWeb programımızın yapımcılarından Av. Sertel Şıracı konuyu Twitter'da takipçileriyle paylaştı.
Twitter'a erişim engelleme ilgili itirazları Anayasa Mahkemesi de gündemine aldı. Kararını bugün verecekmiş.
— Sertel Şıracı (@sertels) March 26, 2014
Konuyla ilgili Anayasa mahkemesinin vereceği karar büyük önem taşıyor. Bugün akşama kadar çıkacak olan kararla anayasanın haber alma özgürlüğü, iletişim özgürlüğü, haber verme özgürlüğü gibi maddelerinin ihlal edildiği belirtilirse idari mahkemesinin aldığı kararla birlikte TİB engellemeyi kaldırmak zorunda kalabilir.
Ancak Av. Sertel Şıracı'nın Twitter'da dile getirdiği şekilde TİB'in yeni internet yasasına dayanarak başkanın yetkisiyle engellemeyi sürdürmesi söz konusu olabilir. Buna göre TİB'in Sulh Ceza Mahkemesine 24 saat içinde başvurması ve sonrasında da mahkeme kararının çıkması için maksimum 48 saatlik bir süre gerekebilir.
TİB görüyorum ve artırıyorum derse; özel hayat ile ilgili eldeki URL kararlarıyla erişim engellenip, mahkeme kararını alabilir (9/A 7-8)
— Sertel Şıracı (@sertels) March 26, 2014
İlgili yasa maddesini aşağıda inceleyebilirsiniz.
9/A
(8) Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişimin engellenmesi Başkanlık tarafından yapılır. (...) (9) (Ek: 26/02/2014 - 6527/18 md.) Bu maddenin sekizinci fıkrası kapsamında Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar.