Twitter'ın engellenmesinde son durum!

Twitter'ın engellenmesiyle ilgili farklı kaynaklardan bilgiler akmaya devam ediyor. Açıkcası gelinen noktada ne yapılacağı net olarak belli değil. Bizim kendi aldığımız bilgiler ve çeşitli yorumlardan bir toparlama yapmamızın bu noktada uygun olacağını düşünüyoruz.

Bu sabah saatlerinde Twitter'ın TİB tarafından engellenme şekline yönelik Ankara İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna göre mahkeme bir internet sitesinin tümden engellenmemesi URL bazlı engellemenin uygulanması gerektiğine işaret etti. Bunun üzerine TİB'in bağlı bulunduğu kurum BTK, Hürriyet'in haberine göre toplantıya başladı. BTK'nın toplantı sonunda çıkacak kararı burada geçerli olarak uygulanacak yolu gösterecek.

Diğer taraftan Twitter'ın engellenmesini görüşmesi beklenen Anayasa Mahkemesi, Ankara İdare Mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı üzerine yeni bir karar almasına gerek görmedi.

Gelinen son durumda kulaklar BTK toplantısına dönmüş durumda. Engellemeyle ilgili kurumun önünde birkaç yol var. Hukukçu olmadığımız için sadece öğrendiğimiz ve dilimiz döndüğünce size senaryoları aktarmaya çalıştığımızı hatırlatalım.

İlki TİB, İdare Mahkemesinin kararını kabul edecek, Twitter'a erişimi açıp nasıl bir yol izleyeceğini planlayacak. Diğer durumda TİB, Twitter'ı erişime açacak ve İdare Mahkemesi'nin kararına itirazda bulunup yasal sürenin ardından Koruma Tedbirini yeniden hayata geçirebilir.

Son senaryo ise TİB, İdare Mahkemesi kararına uyarak erişimi kaldırıp bunun TİB Başkanı'nın yeni İnternet Yasası'nda özel olarak aldığı yetkiye dayanarak özel hayat ile ilgili eldeki URL kararlarıyla erişim engellenip, mahkeme kararını alabilir. Bu durumda Twitter, 24 saat + maksimum 48 saat yeniden engellenebilir.

Bizim elimize ulaşan ve kaynaklarımızdan aldığımız yorumlardan elde ettiğimiz son durum bu şekilde. Twitter engellenmesiyle ilgili şu anda gözler BTK'nın toplantısında. Bu toplantıda verilecek karar Twitter'ın kaderini belirleyecek. Bu arada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir açıklama yaparak mahkemenin kararının uygulanacaklarını dile getirmiş. Elimize yeni bilgiler ulaştıkça sizi haberdar edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.