Apple ve Comcast yeni nesil bir online TV modeli hakkında görüşüyor

Apple ve Comcast yeni nesil bir online TV modeli hakkında görüşüyor

Geleneksel TV yayıncılığı her gün onlinea bir adım daha yalaşıyor. Fakat bu yaklaşmanın hızı, internet şirketlerinde görmeye alıştığımız hızda değil. Geleneksel TV yayıncılığı gibi dev bir sektörün bir gecede tüm alışkanlıklarını geride bırakıp, yeni nesil sistemlere adapte olmasını beklemek gerçekçi olmasa da bundan daha hızlı bir geçiş sağlamak mümkün olabilir.

WSJ’ın haberine göre Apple ve Comcast şu sıralarda tam olarak bunu görüşüyorlar. Aslında Apple uzun zamandır bu konuyla ilgileniyor, Apple TV üzerinden de oldukça aşama kaydetmiş durumda. Fakat Apple çapında bir firma için bile geleneksel TV yayıncılığını online’a çevirmek çok kolay değil. Olası bir Comcast iş birliği bu anlamda Apple’a büyük bir güç katabilir.

Apple’ın var olan Apple TV’sini daha güçlendirmek konusunda en zorlandığı konu yayın hakları. Comcast’in en güçlü olduğu yanlardan biri de bu. Diğer yandan online video izleme alışkanlığının artırması ile birlikte Comcast’in üyelerini elinde tutması zorlaşıyor. Bu açıdan bakıldığında iki firmanın olası bir iş birliği bir kazan-kazan durumunun ortaya çıkmasını sağlayabilir.

Fakat bir kaç nedenden dolayı bu çok da kolay görünmüyor. Her şeyden önce Comcast’in yayınlarını Apple TV üzerinden yayınlaması için alt yapısına ciddi bir yatırım yapması gerekiyor. Ancak bu sayede internet üzerinden yüksek kalitedeki içerikleri sağlıklı bir şekilde aktarabilir gibi görünüyor.

Diğer yandan Apple, Comcast’tan lisans konusunda ciddi bir indirim istiyor. Bu sayede de Apple TV üzerinden oluşturulacak abonelik yapısının ücreti geniş kitlelerce satın alınabilecek seviyelerde kalabilecek.

Son olarak Apple TV üzerinden alınan tüm abonelikler Apple ID ile gerçekleşiyor ve Comcast, Apple ile bir anlaşma yaptığı taktirde abonelere ait tüm verileri Apple’a bırakmak veya en iyi ihtimalle Apple ile paylaşmak zorunda kalacak.

Tüm bu nedenlerden dolayı her ne kadar heyecan verici bir gelişme olsa da Apple ve Comcast’in en azından şu aşamada anlaşabilmeleri pek mümkün görünmüyor. Yine de geçtiğimiz yıl Sony’nin Viacom ile anlaşmış olması Apple - Comcast görüşmelerinin de beklenenden farklı seyretmesine neden olabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.