Twitter yasağının yabancı teknoloji bloglarındaki yansımaları

Twitter yasağının yabancı teknoloji bloglarındaki yansımaları

Uzun ve kötü bir gece geçirdik. Twitter yasağının duyulmasının ardından, mavi kuşla vedalaşmayı beklediğimiz saatlerde, Türkiye'de Twitter'ın yasaklandığı haberleri, yabancı basının da maalesef önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Dünyanın en önemli yabancı haber siteleri bu engelleme haberini kısa süre içerisinde okuyucularıyla paylaşırken, konu internet olunca teknoloji siteleri de habere yer verdi.

Türkiye'deki neredeyse tüm girişimcilerin yer almayı isteyeceği dünyanın en önemli teknoloji bloglarında Twitter'ın Türkiye'den erişime engellendiği kararı yer aldı. Bunlardan en önemlilerini yazının devamında paylaşıyoruz. 

TechCruch

techcrunch twitter TechCrunch, Ingrid Lunden ve Alex Wilhelm imzalı haberi, "Türkiye'de Twitter, Başbakan'ın 'Kökünü Kazıyacağız' Tehditinden Sonra Karanlığa Gömüldü" başlığıyla verdi.

Haberde yasak, Türkiye'nin son dönemde özellikle YouTube ve Twitter'da paylaşılan yolsuzluk skandallarına dayandırılıyor. Mısır, Pakistan ve Çin'se Türkiye'yle birlikte Twitter yasağıyla anılan ülkeler.

Mashable

twitter mashable

Yasağa geniş yer ayıran Mashable, haberi "Türkiye'de Başbakan 'Kökünü Kazıyacağına' Söz Verirken Twitter Engellendi" başlığıyla duyurdu. Chris Taylor'ın yazısı "electioneering" yani seçim mühendisliğine dikkat çekti. " Twitter, mwitter" ifadelerinin nasıl çevrileceği konusunda tartışmalar devam ederken, "mwitter" semantik olarak ya boş bir deyim ya da benzer sitelerin de kapatılacağı anlamına geliyor dendi. Erdoğan'ın "robot lobisi" ve yakın zamanda Facebook ve YouTube'le ilgili ülkede fitne çıkardığı yönündeki ithamlarına da haberde yer verildi.

mashable 2

Mashable, haberin ardından yasakla ilgili, "Sevgili Diktatörler, Evet, Lütfen Twitter'ı Yasaklamaya Çalışın" diyen sert bir eleştiri de yayımladı. Yine Chris Taylor'ın kaleme aldığı yazı dünya genelinde, #TwitterisblockedinTurkey ile birlikte Trending Topic (TT) olan #DictatorErdoğan hashtag'inden esinleniyor. Başbakan'a hitaben yazılan yazıda, bugüne kadar Erdoğan ismini duymamış kişilerin Başbakan'ı diktatör olarak tanıdıkları uyarısında bulunuluyor. Bununla birlikte yasağın farklı şekillerde aşılabildiğini söyleyen Taylor, bir dahaki sefere İran Intranet'i denenmesi tavsiyesinde (!) bulunuyor.

Business Insider

Screen Shot 2014-03-21 at 10.46.27

Teknoloji bölümünün ana sayfasına taşıdığı "Türkiye Twitter'ı Yasakladı" haberde, Başbakan'ın Perşembe günü Twitter ve diğer sosyal medya platformlarını mahkeme kararıyla kapatacağını söylemesinden yalnızca birkaç saat sonra hükümetin Twitter'ı kapattığı söyleniyor.

Readwrite

Screen Shot 2014-03-21 at 10.52.00

"Twitter Tweet'çilere, Türkiye'nin Twitter Yasağını Nasıl Aşabileceklerini Anlatıyor" başlıklı haber, Twitter'ın resmi hesabından (@policy)gelen duyuruya dikkat çekiyor. "Türkiye'de Twitter'a erişim engellenince, şirket SMS yoluyla nasıl tweet atılacağı konusunda açıklama yayımladı" deniyor haberde. Twitter kullanıcılarının destek sayfasına her an erişebileceği bilgisi yer alıyor.

Screen Shot 2014-03-21 at 10.50.50

Görsel Kaynak: Enrico Bertuccioli

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.