2017'de markaların doğal reklam harcamaları, display harcamalarını geçecek

2017'de markaların doğal reklam harcamaları, display harcamalarını geçecek

Webrazzi Dijital 14'te sosyal içerik sitesi Onedio Kurucu Ortağı ve CEO'su Kaan Kayabalı, son zamanların en çok tartışılan konularından içerik pazarlamasının püf noktalarını anlattı.

Kayabalı,  İçerik Pazarlama, Sponsorlu İçerik ve Doğal Reklamların Dijital Pazarlamadaki Yeri ve Yüksekliği başlıklı oturumu "İçerik pazarlama bir sanattır" cümlesiyle açtı.

Tipik internet reklamlarının aksine, içerik pazarlama hem yalnızca konuyu ilgilendirenleri kendine çekmesi hem de satıştan bahsetmemesiyle, daha doğru bir hedefleme sağlıyor ve daha fazla ilgi görüyor.

Pazarlama hedefli içeriklerin kullanıcıların ilgisini çekmesi içinse, eğlendirici ya da öğretici olması gerekiyor. Kayabalı bu konuda kullanıcıya bir fayda sağlamak gerektiğinin altını çiziyor.

Kayabalı'nın iyi bir içerikle ilgili  sunumunda paylaştığı ipuçları şu şekilde sıralanıyor:

  • İçeriğin ürünler değil, insanlardan bahsetmesi gerekiyor,
  • İçerik, önce kullanıcıları çekmeyi hedeflemeli, satış sonra gelmeli. İçerik pazarlamada gizli maliyet, kullanıcıları çekmektir.
  • İçeriği ticari değeri olan bir değer olarak görmek gerekiyor.
  • İçerik ölümsüzdür.
  • İçeriği önce insanları çekmek için yapmanız gerekir, satın alma süreci en son devreye girmeli.

Konu doğal reklamlara geldiğinde Kayabalı, doğal reklamların bugünün en önemli gündem konularından biri haline gelmesinde, içeriğin mobil kanaldan tüketilmesinin en önemli faktör olduğunu söylüyor. Onedio'nun trafiğini yarısının bugün mobilden geliyor. 

Doğal reklam, kulağa çok güzel gelse de her markaya/mecraya özel içerik üretilmesi gerekiyor, bu yüzden markaların yayıncılar veya ajanslarla birlikte çalışması gerekiyor. Gelirlerinin yüzde 100'ünü buradan sağlayan Buzzfeed'in yanında, doğal reklamlar yayıncılık endüstrisinde gittikçe yaygınlaşıyor. Başarılı bir doğal reklam çalışmasında beş temel püf noktası var: 

  • Editoryal ekip çok iyi olmalı
  • İçerik eğlenceli olmalı
  • Müşteri ilgileriyle birleşmeli
  • İlgili olmalı
  • Şeffaf olmalı ve kimseyi aptal yerine koymamalı

Doğal reklamların hızla büyüme beklentisini paylaşan Kayabalı, 2017 yılında doğal reklamların, görsel reklamları geride bırakacağına yönelik tahminleri de sunumunda paylaştı.

Kayabalı'nın verdiği rakamlara göre, 2012 yılında kurulan Onedio'nun günde 600 bin farklı ziyaretçisi ve 120 bin kayıtlı üyesi var. Markanın 4 farklı Twitter, hesabını 1.7 milyondan fazla takipçisi var. Trafiğinin yüzde 65’i sosyal medyadan geliyor.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.