Bloglar, Basın Kanunu'nun kapsam değişikliğinden nasıl etkilenecek?

Bloglar, Basın Kanunu'nun kapsam değişikliğinden nasıl etkilenecek?

Varsayalım moda yazarısınız ve blogunuzda Mercedes Benz defilelerinden, New York Fashion Week'e kadar dünyanın önemli moda gündemlerine dair haberleri paylaşıyorsunuz, içinizden geldiği gibi de yorumluyorsunuz. İçeriğinizi günlük, haftalık, aylık periyotlarda güncelliyorsunuz.

Size bir haberimiz var: Siz de artık Basın Kanunu kapsamında olabilirsiniz.

Kaçırdıysanız hatırlatalım, geçtiğimiz hafta TBMM'ye sunulan ve Basın Kanunu'nda değişiklik ön gören kanun tasarısı internet haber sitelerini kanun kapsamına alıyor. Kanunda internet haber sitesi şöyle tarif ediliyor: "İnternet ortamında haber ya da yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın". 

Tanımı okuyunca aydınlandığımız pek söylenemez. İnternet haber sitesinin ne olduğu ya da ne olmadığını yasaya sorduğumuzda net bir cevap alamıyoruz. Bilişim Avukatı Şebnem Ahi, kanundaki tanımın hangi yayının haber sitesi olduğunu hangisinin olmadığını anlamak için yeterli olmadığını söylüyor ve ekliyor: "Sorunun net bir cevabı yok".

Böyle esnek bir tanımdan yola çıkarak, girişte değindiğimiz gibi blogların da internet haber siteleri olarak nitelenmesinin önünde bir engel olmadığını anlıyoruz. İnternet haber sitesi olarak tanımlanan bloglara kanunla getirilen yeni yükümlülükler ise şunlar:

Künye: İnternet haber sitesinin sahibinin, temsilcisinin, sorumlu müdürün adları adresleri, yer sağlayıcının adı, haber sitesinin iş yeri adresi gibi bilgiler yer alacak.

Tekzip: Belki bu tabirle hiç tanışmamış olan blog yazarları için yeni bir dönem başlıyor. Sitelerin düzeltme ve cevap yazılarını tekzip başlığı altında bir hafta süresince ana sayfadan ulaşıılabilecek şekilde yayınlaması zorunlu hale gelecek.

İçeriklerin temin ve muhafaza edilmesi: Yasa kapsamındaki bloglar, içeriklerini eksiksiz bir biçimde altı ay boyunca muhafaza etmek zorunda olacaklar. Talep edilmesi durumunda, ilgili mercilere teslim etmek zorundalar.

İnternet Yasası'nın hemen ardından gelen düzenlemeyle ilgili Avukat Şebnem Ahi'nin yorumlarıysa şöyle:

Bloglar süreli olarak yayın yapıyorsa, yasa kapsamında olacak. Peki ne yasa kapsamında değil? Blog, bir kerelik içerik yayımlıyorsa, periyodik bir içerik yayınlamıyorsa internet haber sitesi tanımına dahil edilmez.

Kanun, yeni İnternet Yasası olarak bilinen 5651 no.lu yasa ile bazı noktalarda çatışıyor.  5651'de trafik kaydı zorunluluğu, en az bir en fazla iki yıl olarak belirtildi. Basın Kanunu'nda bu süre 6 ay olarak belirlenmiş. Bu durum internet haber sitelerinin sürekli veri ve içerik kaydı tutmak için para ve işgücü harcaması demek. 

Bir diğer sorun, tekzip hakkı ile ilgili; bu hak 5651 no.lu yasadaki son değişiklikle kaldırıldı. Basın Kanunu ile uygulamaya gitmek kanunda boşluk yaratacaktır. Bu demek oluyor ki Basin Kanunu kapsamnda olmayan ve haber sitesi olarak tanımlanmayan siteler için cevap ve düzeltme hakkı olmayacak.

Konuyla ilgili güncellemeleri takip ediyor olacağız, siz de soru ve yorumlarınızı buradan bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.