Google'ın yeni reklam mecra ve modelleri hakkında bilmeniz gerekenler

Google'ın yeni reklam mecra ve modelleri hakkında bilmeniz gerekenler

Google reklamları denildiğinde akıllara ilk olarak arama sonuçlarında verilen reklamlar gelse de Google, reklamverenler için yeni seçenekleri devreye almaya devam ediyor. Konuyu Webrazzi E-Ticaret'14'te detaylandıran Mahir Erkan'ın sunumunda yola çıkarak yakın zamanda devreye alınan reklam mecra ve modellerini bir araya getirdik.

Geçtiğimiz yılı 55,5 milyar dolar gelirle kapatan Google'ın reklam hariç diğer gelirleri sadece 4,9 milyar dolar. Yaklaşık 50 milyar dolar reklam geliri elde eden Google'ın kendi reklam alanları haricinde, reklam ağından elde ettiği gelirse 13,1 milyar dolar. Sadece reklam ağından geliri bile internet devinin küresel anlamda pazar büyüklüğünü daha net anlatmaya yetiyor.

Google'ın her mecrada yer aldığını belirttiğimizde sosyal ağlarda yok sorusuna karşılık Facebook Exchange'le yaptığı anlaşmayla Facebook'un sol tarafındaki reklam alanlarına girdiğini ve Gmail'in sponsorlu e-posta modeliyle de e-posta reklamlarında yerini aldığını hatırlatarak geçelim yakın zamanda devreye aldıklarına.

ARAMA MOTORU PAZARLAMASI

Google reklamları deyince akla ilk gelen reklamlar olan arama motoru reklamlarında 4 yeni modeli devreye aldı. Arama motoru optimizasyonu bu reklam modellerinden kaçarak ücretsiz trafik sağlıyor olsa da Google son ürünü Ürün Listeleme Reklamlarıyla SEO'dan yönlenen trafiği azaltmak istediğini de söylemekte yarar var.

Yazının geri kalanında Google reklamlarından devam ediyor olacağım SEO konusunda bilgi almak isteyenler hala bakmadılarsa E-ticaret sitelerinin trafiğini arttıracak 100 SEO önerisi yazısını detaylı inceleyebilirler.

Dinamik Arama Ağı Reklamları

Google'ın yeni rekam ürünlerinde birisi olan Dinamik Arama Ağı Reklamları anahtar kelimeler kullanılmadan web sitesinin içeriğini temel alarak reklamın otomatik olarak gösterilmesini sağlıyor. Kelime hedeflemesi, fiyat planlaması ve dolaylı olarak insan kaynağına gerek bırakmayan Dinamik Arama Ağı Reklamları'nda kullanıcıyı derinlemesine analiz eden sitenizin içeriğiyle örtüştürüyor ve  ilgili olması dahilinde Google, reklamı otomatik olarak gösteriyor.

Dinamik Arama Ağı Reklamları ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabileceğiniz gibi Google'ın hazırladığı görseli altta bulabilirsiniz.google-dinamik-ag-reklamlari

Arama Ağı Reklamları için Yeniden Pazarlama Listeleri

İnternet reklam dünyasına yeni bir hız kazandıran yeniden hedefleme reklamlarını Google arama reklamlarına uyarlamış desek konuyu özetlemiş oluruz sanırım. Sitenizi daha önce ziyaret etmiş olan kullanıcıların yaptıkları aramalarda sitenize gelmesini artırmak için Google özelleştirmiş kampanya ile daha yüksek reklam teklifinde bulunmanızın önünü açıyor, satın almaya en yakın kullanıcıyı size yeniden sunuyor.

Arama Ağı Reklamları için Yeniden Pazarlama Listeleri ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

Ürün Listeleme Reklamları

Daha önce size Sanalpazar'ın bu alanda yaptığı çalışmayla duyurduğumuz Ürün Listeleme Reklamları adeta fiyat karşılaştırma siteleri gibi çalışıyor. Ürünü arayan kullanıcıya arama sonuçlarında fiyatı, görseli ve bulunduğu e-ticaret sitesi listeleniyor. Bu reklam modelinde kullanıcı ürünü fiyatı ve görseliyle birlikte gördüğü için tıklamalar satın almaya daha yakın oluyor. Şu an için sınırlı ülkede sunulan servisin hizmet verdiği ülkeler arasında Türkiye'de bulunuyor.

Ürün Listeleme Reklamları ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz, görseliyse aşağıda yer alıyor.

google-urun-listeleme

GÖRÜNTÜLÜ REKLAM AĞI

Google'ın arama sonuçlarında reklam mecralarını inceledikten sonra geçelim Google'ın Görüntülü Reklam Ağı'na. Google'ın yayıncı web sitelerinin reklam alanlarını pazarladığı bu alanda Facebook Exchange'in ve Yandex'in Rusya envanteri de bulunuyor. Özellikle yeniden hedefleme reklamları için geniş bir envanter sunan Google'ın görüntülü reklam ağı ile adeta kullanıcı internette nerede gezinirse gezinsin ulaşılabiliyor.

Dinamik Yeniden Pazarlama Reklamları

İnternet reklam dünyasına yeni bir hız kazandıran yeniden hedefleme reklamlarını Google arama reklamlarına uyarlamış haline Arama Ağı Reklamları'nda değinmiştik. Görüntülü Reklam Ağı'ndaysa web sitenizi ziyaret etmiş ancak ürünleri incelememiş kullanıcılar'dan ürünü görüntüleyenlere kadar ve hatta sepeti terk eden kullanıcılara kadar hedefleme yapmak mümkün. Özellikle 3.parti bu hizmeti veren firmaların yerine AdWords hesabından entegrasyonla yeniden hedefleme yapılmasının önünü açtı. İlgilenenler konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirler.

Video Yeniden Pazarlama Listeleri

Liste boyunca yeniden pazarlama deyince aslında yeniden hedeflemeli ürün reklamlarından söz ettik videodaysa durum biraz farklı. Burada internet kullanıcısı videolarınızı veya kanalınızı daha önce görmüşse aynı videoyu yeniden gösterebiliyorsunuz. Video Yeniden Pazarlama Listeleri'yle satışa yönlendirmeden ziyade marka bilinirliği veya farkındalılık çalışmaları için daha uygun görünüyor. İlgileneler daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.