Google’dan Jared Cohen: Bitcoin benzerlerinin çıkması kaçınılmaz

Google’dan Jared Cohen: Bitcoin benzerlerinin çıkması kaçınılmaz

İnternetin para birimi olarak ifade edilen Bitcoin tarafında son dönemlerde yaşananlar kullanıcıların ve yatırımcıların sanal para birimlerine karşı duyduğu güvene ciddi bir şekilde zarar verdiği ortada. Buna rağmen bazılarının tahminlerinin aksine Bitcoin ortadan kaybolmadı. Hatta alternatifleri hızla çoğalmaya devam ediyor.

SXSW’da konuşan Google’dan Jared Cohen, tüm bu yaşananlara rağmen Bitcoin ve türevlerinin kolay kolay ortadan kaybolmayacağını düşünenlerden. Zamanında Hillary Clinton’ın teknoloji danışmanlığını yapmış ve hali hazırda Google Ideas’ın yöneticisi olan Cohen, sanal para birimlerinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Bununla beraber konuyla ilgili bazı önemli uyarıları da var…

Bitcoin modelinin öldüğüne inanmadığını belirten Cohen, bir sanal para biri olarak Bitcoin devam etmeyecek bile olsa yerini yenilerinin alacağını söylüyor. Günümüzde her isteyenin kendi sanal para birimini oluşturabilmesi mümkün. Bunların çok büyük kısmı asla ana akım hale gelmeyecek ama Bitcoin bir gün ortadan kalkacak olursa, onun yerini en azından birinin alacağı da kesin gibi görünüyor.

Cohen, Bitcoin’in tüm sorunlara rağmen hala çok ciddi bir değer olma özelliğini koruduğunu ve sadece bu yüzden bile regülasyonlara ihtiyaç duyuyor olduğunu belirtiyor. Bitcoin ve diğer sanal para birimlerinin denetimsiz bırakılmasının ciddi tehlikelere neden olabileceğini de sözlerine ekliyor.

Tabi ki burada da Bitcoin’in en önemli sorusu bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bitcoin’i kim denetleyecek? Devletlerin yapıları kontrolü bu kadar zor olan bir sanal para birimini yönetmek için pek de ideal değil. Aynı zamanda çoğu büyük finans kuruluşunun da Bitcoin’e mesafeli hatta çoğu zaman karşı durduğunu görüyoruz.

Bağımsız otonom bir yapının denetimi mümkün olabilir ama bu yapının kendi denetiminin mümkün olmaması nedeniyle modeli geliştirmek çok kolay değil.

Devletler, finans gruplarının da tepkisiyle, Bitcoin’e mesafeli durduğu sürece Cohen’in bahsettiği tarzda bir denetimin hayata geçmesi mümkün gibi durmuyor. Bu da, bu kadar büyük rakamların döndüğü sanal para ekosisteminin Mt.Gox’ta yaşananlara benzer tehlikelere karşı savunmasız olmasına devam edecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.