ICANN özel uzantılı alan adı başvurularından 357 milyon dolar gelir sağladı

ICANN özel uzantılı alan adı başvurularından 357 milyon dolar gelir sağladı

wwwICANN'in üzerinde ilk olarak 2008 yılında çalışmaya başladığı ve 2011 yılında yaptığı bir duyuru ile kullanıcılara ve şirketlere tanıttığı özel uzantılı domainlerin Temmuz 2013'teki  ilk sahiplerini sizlere duyurmuştuk.

Özel uzantılı domainlere birçok kişi farklı açılardan baksa da birçok şirketin özel uzantılı domainlerle çok ilgili olduğu ve başvuruların açıldığı ilk gün başvurularını yaptığını biliyoruz.

Özel uzantılı domain piyasasındaki son durumda ise Deriş Patent ve Marka Acentalığı Yönetim Kurulu üyesi Kerim Yardımcı'nın paylaştığı verilere göre bu alanda dünya genelinde oldukça sıkı bir rekabet yaşandığını söyleyebiliriz.

İlk özel alan adı sahipleri Temmuz 2013'te belli olmuştu. Başvuru sürecini kısaca hatırlamamız gerekirse 2011 yılında ilk olarak açılan başvurular için ön koşul 185.000 dolarlık başvuru bedelini ve gerekli belgeleri ICANN'e iletilmesinin ardından ICANN gelecek başvurular arasından eleme yaptıktan sonra ya açık arttırma yaparak domainin sahibini belirliyordu ya da direk başvuran kişi veya şirketlerden birisine domaini vererek süreç tamamlanıyordu.

ICANN'in özel uzantılı domainleri için 1930 başvuru almış ve ICANN'in  sadece başvurulardan kazandığı toplam tutar ise 357 milyon dolar. ICANN'e gelen başvurulardan 2 tanesinin ise İstanbul Büyükşehir Belediyesinin  yapmış olduğu ".ist" ve ".istanbul" başvurularının olduğunu ancak henüz bu başvuruların sonuçlanmadığını söyleyebiliriz.

gltds

1930 başvuru arasından 116'sı latin alfabesi dışında gerçekleşmiş. 67 başvuru Çince, 15 başvuru Arapça ve 7 başvuru Kiril alfabesi ile yapılmış. Kişi veya kurumların en çok sahip olmak istedikleri bir diğer deyişle en fazla başvuru alan domainler ise 13 başvuru ile .app, ardından 11 başvuru ile .home ve yine 11 başvuru ile .inc geliyor. İlk 3 böyle oluşurken ardından 10 başvuru .art, 9 başvuru .blog, 9 başvuru .book, 9 başvuru .llc,  8 başvuru .design, 7 başvuru ise .cloud, .hotel, .love, .ltd, .mail, .news, .store ve .web özel uzantılarına yapılmış. Tabi ki bunların birçoğu henüz değerlendirilme aşamasında ve gelen başvurulardan bazılarına ülke veya şirketler itirazda bulunabiliyorlar ancak özellikle .mail, .web, .book gibi uzantılar sahiplerine kavuştuktan sonra geliştirilecek iş modeli herkesin en fazla merak ettiği konu.

Özel uzantılı alan adlarına gelen başvuruların bögesel dağılımına baktığımızda ise 17 başvuru Afrika, 303 başvuru Asya-Pasifik, 675 başvuru Avrupa, 24 başvuru Latin Amerika / Karayipler, 911 başvuru ise Kuzey Amerika'dan gelmiş. Başvuruların bölgesel dağılımına baktığımızda aslında şaşırtmadığını Amerika, Kuzey Amerika'nın en fazla başvurunun yapıldığı bölge olduğu ardından onu 675 başvuru ile Avrupa'nın takip ettiği ve 3. başvurunun ise Asya-Pasifik'ten yapıldığını görüyoruz.

com-net-org-world-domain

Son olarak en popüler ilk 3 domain uzantısının 28 Şubat 2013 tarihli verilerine baktığımızda ise .com 112 milyon kayıt ile birinci sırayı alırken, .net 15 milyon kayıt ile ikinci  sırada,  .org ise 10 milyon kayıt ile üçüncü sırada yer almış. Özel uzantılı domainlerle ilgili gelişmeleri çeyreksel olarak düzenli bir şekilde sizlere aktaracağımızda buradan belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.