Markaların Instagram Direct'i pazarlamada kullandığı 4 model

Markaların Instagram Direct'i pazarlamada kullandığı 4 model

Geçtiğimiz yılın son ayında Instagram'ın yeni özelliği Instagram Direct'i sunduğunu sizinle paylaşmıştık. O dönemde Facebook'un Snapchat'i satın alamadığı için bu yönde bir adım attığı yorumları yapılsa da, markalar spekülasyonlarla fazla ilgilenmeyip bu özelliği pazarlama faaliyetlerine hızla dahil ettiler.

Kısaca Instagram Direct'in özelliklerine değinip bu alanı markaların nasıl kullandığına geçelim.  Snapchat'te olduğu gibi kullanıcılar kendi aralarında fotoğraf ve video gönderebiliyor, ancak ondan farklı olarak içeriklerde zaman sınırlaması yok. İçeriği 15 kişiye kadar grup mesaj olarak gönderilebilmenin yanında, beğenme ve yorum yapma özellikleri de bulunuyor.

Instagram Direct'i markaların nasıl kullandığına gelirsek, genelde başvurulan 4 model görüyoruz: Yarışma, müşteri destek servisi, topluluk oluşturma ve kullanıcı bilgisi edinme. Şimdi geçelim detaylara:

Yarışma

Yarışma düzelnemek için çeşitli platform seçenekleri olsa da, özellikle ne giydiğini paylaşmayı sevenlerin hiç de az sayıda olmadığını düşündüğümüzde, moda markaları için Instagram Direct önemli bir mecra haline geliveriyor. Mavi firması, "stilini direkt mesaj ile gönder" diyerek yarışmaya davet eden markalardan birisi.

Müşteri Destek Servisi

Instagram Direct fotoğraf ve video gönderebilme özelliğiyle müşteri destek servisi için önemli bir alternatif. Sosyal medya kullanımı her geçen gün artarken müşterinin bulunduğu her yerde onlara temas etmek önemli. Sadece tek yönlü paylaşımla beğeni almaktan ziyade onların problemlerini yine sosyal medya üzerinden çözmekse iki yönlü iletişim adına önem arzediyor.

Facebook ve Twitter'da çoktan müşteri destek hizmetini sunmaya başlayan markalar için Instagram önemli bir alternatif. Platformu bu yönde kullanan markalardan biri olan GAP'in Dijital ve Sosyal Medya Direktörü Rachel Tipograph ürünlerle ilgili stil önerileri haricinde müşteri problemlerini de çözdüklerini belirtiyor.

Topluluk Oluşturma

Instagram Direct'in 15 kişiye kadar grup mesaj özelliği olduğuna yukarıda değinmiştim. Sadık müşteriler arasında iletişim ağı oluşturmak ve marka için liderlik yapabilecek kişilere özel içerikler sunmak için Instagram Direct etkin bir çözüm platformu olabiliyor. Buna Kardashiancollection'ın yeni koleksiyona ilişkin sahne arkası görüntülerini 15 kişinin katılımıyla paylaşmasını örnek gösterebiliriz.

Kullanıcı Bilgisi Edinme

Instagram'da zaten yer alan müşteriyle iletişim kurmak için, diğer kanallar yerine doğrudan Instagram Direct'i tercih eden markalar var. Turkcell sürpriz yaparak gönderisini beğenen kullanıcıların iletişim bilgilerini buradan edinmeyi tercih etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.