Başarılı olmuş bir mobil uygulama tasarlarken uygulamanın dinamikleri, kullanıcı analizlerinin doğru yapılması ve uygulamanın doğru konumlandırılmasının yanında diğer en önemli faktörlerden birinin gelir modeli olduğu hiç şüphesiz aşikar.
Distimo, "How the Most Successful Apps Monetize Globally" başlığıyla 2013 yılına ışık tuttuğu raporunda ülkelere ve bölgelere göre mobil uygulamaları analiz ederek birçok değerli veriyi paylaştığını söyleyebiliriz.
2014 Ocak ayı itibariyle ülkere göre mobil uygumaların gerli modellerinin ve bunların toplam gelir içindeki payına verilen grafikte uygulama içi ürün mağazası (in-app purchase) barından ücretsiz uygulamaların açıklanan 10 önemli ülkenin tamamnında birinci olması dikkat çekiyor. Özellikle kendine has bir kültürü olan ve 2013 yılında en fazla büyümeyi gösteren bölge olan Asya pazarında Çin, Japonya ve Güney Kore'de uygulama içi ürün mağazası (in-app purchase) barından ücretsiz uygulamaların toplam gelir içindeki pay dağılımı sırasıyla %94, %94 ve %89.
Bir diğer önemli pazar olan Amerika'da ise uygulama içi ürün mağazası (in-app purchase) barındırmayadan ücretli uygulamaların toplam gelir içindeki payının %17 olduğunu görüyoruz bu gelir modelindeki en büyük payı ise %16 ile uygulama içi ürün mağazası (in-app purchase) barından ücretsiz uygulamaların gelir modelindeki pazar payı %70, uygulama içi ürün mağazası (in-app purchase) barındırmayadan ücretli uygulamaların %26 ve uygulama içi ürün mağazası (in-app purchase) barındıran ücretli uygulamaların payı ise %4.
Raporda yer alan bir diğer dikkat çekici verisi ise ARPD verileri. Average revenue per download yani indirilme başına ortalama gelir olarak çevirebileceğimiz ve uygulamanın elde ettiği tüm gelirin toplamı ve uygulamayı indiren tekil kullanıcı sayısına bölündüğü zaman ortaya çıkan veri mobil uygulama geliştiricileri için çok önemli. Bununla birlikte uygulamayı en fazla sayısıda indirilmeye mi ulaştırmak yoksa uygulama içerisinde aktif olarak para harcayan kitleyi yakalamak ve oluşturmak mı sorularına Distimo bu grafikle birlikte ışık tutmuş.
Seçilen ülkelerin ARPD dağılımına baktığımızda ise 5,32 dolar ile Japonya'nın lider onun arkasından 3,60 dolar ile Avustralya yer alırken üçüncü sırayı ise 3,40 dolar ile Güney Kore yer alıyor. Distimo'nun yaptığı analize göre ise ARPD dağılımında ise en düşük oran 0,92 dolar ile Çin olmuş.
ARPD iOS dağılımında iPad lider
Uygulamaların indirilme başına ne kadar ortalama gelir kazandığı'nın analiz edildiği bölümde yer alan bir veri ise oldukça dikkat çekici. iPad'in ARPD oranlarında iPhone'dan seçilen 10 ülkenin 9'unda yüksek olduğu görülüyor. Mobil uygulama geliştiricileri için çok önemli bir niteliğe sahip olan bu verinin uygulama geliştirirken iPad desteğininde olması konusunda önemli ipuçları veriyor.
Ülkere göre cihaz bazında ARPD dağılımında iPad'in liderdiği çok net olarak görülüyor. Önemli pazarlar olarak nitelendirilen Japonya, Amerika, Güney Kore ve Almanya'da iPad'in ARPD oranında iPhone'nun önemli bir derece önde olduğu görülüyor.
Apple App Store'da Top Overall listesinde yer alan uygulamaların 2013 4. çeyreteki analizinden çıkan sonuçta iOS platformundaki toplam gelirde iPad ve iPhone dağılımı listeleniyor. Asya pazarında iPad'in önemli bir farklı lider olduğu görünürken Avrupa ve Amerika kıtasında ise farkların çok yüksek olmadığı ancak yine de iPad'in önde olduğu analiz sonunda çıkan veriler arasında.
Distimo, "How the Most Successful Apps Monetize Globally" başlıklı raporunu buradan indirerek daha detaylı inceleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap