Kapanan MtGox’un bugünü, Bitcoin’in yarını için neler gösteriyor?

Kapanan MtGox’un bugünü, Bitcoin’in yarını için neler gösteriyor?

MtGox dünya çapındaki en büyük Bitcoin işlem platformlarından biri. Bundan çok kısa bir süre önce beklenmedik bir şekilde kapandı. Ardından Twitter hesabındaki tüm tweet’ler silindi ve şu anda sitesinde yayınlanan çok kısa bir açıklama dışında MtGox’tan geriye hiç bir şey kalmadı.

Pek çok kişi ve hemen hemen tüm Bitcoin ekosistemi için büyük bir sürpriz olan gelişmenin ardında ise ortaya çıkan ve bu yazı hazırlandığı sırada henüz doğrulanmamış olan bir doküman yatıyor. Bu dokümana göre MtGox’u vuran; geçtiğimiz yıllar içerisinde toplamda 744 bin Bitcoin’i bulan kayıplar. Yüz milyonlarca dolara karşılık gelen ve yıllardır farkedilememiş olan bu kayıp sonucunda ise MtGox’ın iflasa süreklendiği söyleniyor.

Şimdi herkes MtGox’ın bugününün, Bitcoin’in yarınını nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye çalışıyor…

MtGox’un sorununun ekosisteme etkisi

Her şeyden önce daha önce Silkroad krizinde olduğu gibi, MtGox’un bir anda kapanması Bitcoin’e doğru yönlenebilecek ciddi yatırımcılar için önemli bir sıkıntı. Ani ve kestirilmesi güç değişimlerin etkileri Bitcoin’in daha büyük çaplarda kullanımının önünde büyük bir engel olarak görünüyor.

Diğer yandan MtGox’un kaybettiği binlerce Bitcoin, güvenlik açısından da endişelere neden oluyor. Zaten MtGox’ın kapanmasının ardından Bitcoin fiyatlarının hızlı bir düşüş yaşaması, genel olarak bu ve benzeri endişlerin bir sonucu gibi görünüyor.

Bu endişeleri ortadan kaldırmak isteyen önemli Bitcoin işlem platformları ortak bir açıklama yayınlayarak, MtGox’un yaşadıklarının tüm Bitcoin ekosistemine mal edilmemesi gerektiğini ve bu durumun Bitcoin dünyasına verdiği zararları gidermek için topluca çalıştıklarını söylediler.

MtGox’ın net karı 2 milyon dolara ulaşmış

Diğer yandan MtGox’ın yaşanan 300 milyon dolar civarındaki kayıp Bitcoin durumuna kadar aslında karda olduğu da ortaya çıkan dokümandan görülebiliyor. Dokümanda yer alan bilgilere göre MtGox’ın 3 milyon dolar karda olduğu ve vergilerden sonra net olarak MtGox’a kalacak olan rakam 2 milyon dolar olması hedeflendiği görünüyor. 2016 yılında ise net gelirlerin 39 milyon dolara ulaşmasının beklendiği de yine aynı belgelerde yer alıyor.

Kapanan MtGox’un bugünü, Bitcoin’in yarını için neler gösteriyor?

Peki tüm bu gelişmeler Bitcoin’in geleceği için ne anlama geliyor? Açıkçası Bitcoin’ın kısa tarihi boyunca birden fazla güvenlik konusu gündeme gelmişti. MtGox’ta yaşanan ise bugüne kadar bilinen en büyük örneklerden biri.

Olgunlaşma dönemi sancıları

Buna rağmen aslında bu durumu da küresel finans dünyasında yeni ve sıradışı bir yaklaşıma sahip olan Bitcoin ve benzeri sanal para birimleri için olgunlaşma sürecinin bir parçası olarak düşünmek mümkün. Kısa vadede, çok sıcak olan bu gelişmelerin yatırımcılar açısından güven konusunda sıkıntılara neden olacağı kesin.

Fakat bu gibi sorunların tespit edilmeye ve tanımlanmaya başlaması ile birlikte Bitcoin ve alternatiflerinin daha sağlam yapılara kavuşarak, bu konuda hizmet üreten firmaların da bilinçlenmesi olası problemlerin de giderek azalmasına neden olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.