2009 yılında kurulan WhatsApp’ın Facebook tarafından toplamda 19 milyar dolar gibi bir bedelle satın alınması kelimenin tam anlamıyla gündeme bomba gibi düştü. Yaklaşık 50 kişilik bir ekiple, pazarlama yapmadan 400 milyon kullanıcıya ulaşan WhatsApp’ın dikkat çeken özelliklerinden biri de kurulduğundan bu yana çok ciddi servis kesintileri yaşamamış olmasıydı.
Fakat ne olduysa Facebook satın almasından sonra oldu ve WhatsApp, tarihindeki en büyük kesintilerden birini yaşadı. Aslında sonrasında WhatsApp’ın kurucusu ve CEO’su Jan Koum’un özür dilemesine neden olan kesinti sadece 210 dakika sürdü ama olayın tam da herkesin gözünün üzerinde olduğu bu zamana denk gelmesi özellikle sosyal medyada büyük yankıya neden oldu.
WhatsApp’ın yaşadığı sorun ise rakibi Telegram için önce bir anda büyük bir fırsat sonra problem haline geldi…
WhatsApp’ta bağlantı sorunları kullanıcıların uygulama üzerinden sürdürdükleri iletişimlerinin aksamasına neden olunca, kullanıcılar çok geçmeden diğer alternatifleri keşfetmeye başladı. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri, Rusya’nın ünlü sitesi VK’nın da kurucuları olan Pavel Durov ve Nikolai Durov tarafından geliştirilen Telegram oldu.
This is crazy. We'are getting 100 new registrations every second. Trying hard to prevent connection issues in Europe.
— Telegram Messenger (@telegram) 22 Şubat 2014
WhatsApp’ta kesintinin başlamasından kısa bir süre sonra Telegram, saniyede 100 yeni kayıt almaya başladığını Twitter üzerinden duyurdu. Bu mesajında servisin bağlantı sorunları yaşamaması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını da belirtiyorlardı. Fakat Telegram, sadece bir gün içerisinde toplam 4,95 milyon yeni kullanıcı elde ettiğini duyurduğu gün sunucuları da bu beklenmedik yoğunluğa dayanamadı. WhatsApp’ın kesintisi ile kullanıcıların akın ettiği Telegram da yaklaşık 2 saatlik bir kesinti yaşadı.
Due to the insane growth rate our cluster in Europe experienced a 2-hour downtime today. We are adding servers, but it takes time.
— Telegram Messenger (@telegram) 24 Şubat 2014
Toplamda yaklaşık 3,5 saat bir kesintinin neden olduğu bu gelişmeler üzerine WhatsApp kullanıcılarının alternatiflere yönelmiş olması, günümüz dünyasında sadakat sağlamanın pek de kolay bir iş olmadığını bir kez daha göstermiş olması açısından önemli.
Diğer yandan bu tip bir sorun kullanıcıları geçici olarak alternatiflere yöneltse de, çok büyük kısmı sorunun çözülmesinin ardından geri dönecektir. Yine de bu örnekte başrolde bulunan Telegram gibi uygulamalar, ellerine geçen bu gibi fırsatları iyi bir eşkilde değerlendirmeyi başarabilirlerse rakiplerin yaşadıkları ve aslında çok kritik olmayan sorunlardan bile büyük fayda sağlayabilirler…