cmd.fm: Geek'ler için radyo

Bugün sizlere ülkemizden çıkan en havalı girişimlerden birini tanıtacağız: cmd.fm.

SoundCloud üzerinde çalışan cmd.fm, yalnızca 'telif haklarını ücretsiz olarak kullanıma açmış, bağımsız' sanatçıların şarkılarını kullanıcılarına dinleten bir online radyo uygulaması. Platformun kuşkusuz en çok dikkat çeken özelliğiyse 'command-line interface' şeklindeki görünümü ile 'pause', 'skip' ve 'play' gibi komutlarla çalışıyor oluşu.

cmd.fm'e iki açıdan yaklaşabiliriz. Birincisi girişimin bugüne kadar SoundCloud üzerinde 450 bin şarkıyı filtrelemiş olması ve dinleyici alışkanlıklarını öğrenen algoritmasıyla analiz etmesi. İkincisi ise adeta 'hobi projesi' olarak çok kısa bir sürede ayağa kalkan projenin bugün ayda 300 binin üzerinde dinleyiciye ulaşıyor olması.

Birinci konuya yazının sonunda değinmek gerekirse; yaklaşık 5 ay önce hayata geçen cmd.fm'in arkasında iki isim var: Emir Alp ve Ümit Kitapçıgil. Girişim son bir ay içinde 150'nin üzerinde farklı ülkeden 340 bin dinleyiciye ulaşmış. Uygulamayı en çok kullanan ülkelerse sırasıyla; ABD, Rusya, Brezilya, Çin ve Ukrayna. Türkiye de cmd.fm'i en çok kullanan yedinci ülke konumunda.

cmd-fm-muzik-turleri

cmd.fm'de  dilerseniz sisteme login olarak dilerseniz de login olmadan müzik dinleyebiliyorsunuz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi komutlarla çalışan cmd.fm, yazılım geliştiriciler için oldukça tanıtık bir deneyim yaşatıyor. Yazılım geliştirici olmayanlar da kısa bir süre içinde cmd.fm'in komutlarına alışabilir. Örneğin müzik dinlemek için 'genres' yazıp enter'a basmanız, sonrasında listelenen müzik türünün başına 'play' yazarak -'play indie pop' gibi- şarkı dinlemeye başlamanız mümkün.

Şarkı dinlerken 'pause', 'resume', 'mute', 'unmute', 'back', 'next' veya 'skip' gibi komutları kullanabiliyorsunuz. Bu arada cmd.fm'de -üye girişi yaptıktan sonra- kendinize özel çalma listesi de oluşturabiliyorsunuz. Sistemde kullanabileceğiniz tüm komutları görebilmek için ekrana 'help' yazmanız yeterli.

Kurucu ekipten aldığımız bilgiye göre cmd.fm'de bugüne kadar görülen maksimum online dinleyici sayısı bin 500'ün üzerinde bir seviyede. Ortalama olarak ise saat ve güne göre değişmek kaydıyla online dinleyici sayısı 100 ile 700 arasında değişiyor. cmd.fm'in dikkat çeken özelliklerinden biri de şarkılara yorum yapabilmek. SoundCloud'da şarkılara yapılan yorumları aynı zamanlama ile dinleyicilerin ekranına getiren cmd.fm, üyelerin yorumlarını da yeşil renk ile gösteriyor.

cmd.fm bugüne kadar 450 binin üzerinde şarkıyı filtrelemiş

Ve gelelim cmd.fm'in müzik analiz tarafına. cmd.fm'in çalışma mantığı kısaca şu şekilde işliyor. cmd.fm ekibi takip ettiği, iyi müzik seçimleri olan SoundCloud üyelerini sisteme ekliyor, ve bu üyenin genel olarak hangi tarzda müzikler dinlediğini ve paylaşımlarını tag'liyor. Sonrasında sistem bu üyeleri takibe alıyor ve onların beğendiği ve paylaştığı müzikleri de -tabii telif ile korunmayan, bağımsız müziklerse- tag'leyerek sisteme ekliyor. Benzer şekilde sistemde yer alan ve en çok dinlenen, paylaşılan ve sevilen şarkıların sanatçıları da yukarıdaki mantıkla tag'lenerek takip edilmeye başlanıyor.

soundcloud-cmd-fm-tweet

Tüm bu işlemlerin ardından cmd.fm'de şarkılar dinlenme sayılarına göre skorlanıyor ve skoru belirli bir düzeyin altında kalan yani az dinlenen şarkılar sistemden siliniyor. Biraz da rakam vermek gerekirse; bugüne kadar cmd.fm'de 450 bin civarı şarkı filtrelenmiş ayrıca sistemde şu an yaklaşık 90 bin şarkı bulunuyor.

Kuşkusuz bu noktada cmd.fm'in en büyük avantajı kurduğu bu yapının onbinlerce kullanıcı tarafından kullanılıyor olması. SoundCloud ile de iletişim halinde olan cmd.fm ekibi, Alman şirketin kendilerine yakın ilgi gösterdiğini söylüyor. (Hemen yukarıda SoundCloud'un geliştiriciler için organize ettiği toplantıda cmd.fm'in tanıtımını yaptığını görebilirsiniz.)

cmd.fm'in gelecek hedefleri: API yayınlamak ve DOS ruhunu daha derinden yaşatmak

cmd-fm-sarki-calma-ekrani

Kurucu ortaklardan Emir Alp ile konuştuğumuzda cmd.fm'in geleceğine dair ekibin neler düşündüğünü de öğrendik. Alp'ten aldığımız bilgiye göre 3 aylık plan sonunda hedef, şarkı bulma ve filtreleme algoritmasını çok daha iyi bir noktaya getirip cmd.fm olarak bağımsız yazılımcılara ve şirketlere özel API yayınlamak. Bunun yanında cmd.fm'in tamamını açık kaynak hale getirmek istediklerinden de bahseden Alp, bu noktada oluşacak kitleyi yönlendirebilecek kadar vakit bulamayacak olmalarından çekindiklerini paylaştı.

Ayrıca yine Alp'ten öğrendiğimize göre gelecek planlarından biri de cmd.fm üzerindeki komutları geliştirerek DOS ruhunu biraz daha kapartmak. Bu doğrultuda kısa bir süre önce Flappy Bird'ün cmd.fm içinde çalışan küçük bir versiyonunu platforma ekleyen ekip, kısa zaman içinde Mario gibi diğer 'kült' oyunu da eklemeyi planlıyormuş.

Bugüne kadar herhangi bir yatırım almayan ve 0 pazarlama bütçesi ile ilerleyen cmd.fm; her ay 300 binin üzerinde, oldukça niş ve kaliteli bir kitleye ulaşıyor. Şu an bir gün için 100 dolar ile 700 dolar arasında değişen bir ücret karşılığı ana sayfasına reklam kabul eden cmd.fm, asıl olarak yukarıda da bahsettiğimiz gibi SoundCloud üzerinde yer alan şarkıları filtreleme, kategorilere ayırma ve analiz etme noktasında büyük bir potansiyel barındırıyor.

Son olarak İstanbul'da yaşayan Ruby on Rails geliştiricilerin kurucu ekiple iletişime geçerek projeye dahil olabileceğini de hatırlatalım. Girişimle ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.