Turkcell'in 2013 yılı finansal performansı beklentilerin üzerinde gerçekleşti

Turkcell'in 2013 yılı finansal performansı beklentilerin üzerinde gerçekleşti

Turkcell Grup, 2013 yılı dördüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını bugün duyurdu. Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in paylaştığı verilere göre telekom devinin konsolide gelirleri, 2013 yılı sonunda 11 milyar 408 milyon liraya ulaştı. Yıllık bazda yüzde 9 oranında büyüyen Turkcell'in en agresif büyüdüğü kanalsa, beklenildiği gibi mobil internet gelirleri.

Turkcell Grup'un 2013 son çeyrekte net kârı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında artarak 504 milyon lira oldu. Şirketin Vergi ve Faiz Öncesi Karı da (VFÖK) bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 1 milyar 95 milyon lira olarak gerçekleşti. Turkcell'in 2013 yılında grup net karı yüzde 12 arttı ve 2 milyar 330 milyon lira oldu.

2013 yılında 849 bin faturalı abone kazanan Turkcell'in abone sayısı toplam 35 milyon 200 bine ulaştı. Turkcell Grup’un 9 ülkedeki toplam abone sayısı ise 71 milyon 300 bin oldu. Grup şirketlerinin yüzde 28 oranında büyüdüğü 2013 yılında, Turkcell Grup'un gelirleri, ara bağlantı ücretlerindeki düşüş ve şirketin vergi cezaları gibi bir defaya mahsus giderlerin (one offs) etkisi hariç, yüzde 11 oranında arttı. Ara bağlantı ücretlerindeki değişimin bütün mobil operatörleri etkileyen bir faktör olduğu bir gerçek ancak Turkcell'in düzenlemeden en fazla abone sayısına sahip operatör olarak diğerlerine göre daha fazla etkilenebileceğini de hatırlatmakta fayda var.

Bir süredir operatörlerin ana rekabet konusu olan mobil veri trafiğinde Turkcell'in güç kazanıyor olmasının 2013'ün olumlu sonuçlarında etkisi büyük denilebilir. Şebekesine 2013 yılında 3 milyon 300 bin yeni akıllı telefon kullanıcısı ekleyen Turkcell'in müşteri tabanındaki toplam akıllı telefon sayısı 10 milyona yükseldi. Böylelikle şirketin akıllı telefon penetrasyon oranı yüzde 30’a yükseldi. Turkcell’in mobil internet gelirleri yıllık bazda yüzde 38 oranında artarak 1 milyar 430 milyon lira oldu.

Turkcell'in 2013 son çeyrekte kullanıcı başına ortalama geliri (ARPU) beklentilerle uyumlu olarak, yüzde 4 oranında artarak 21.7 lira olarak gerçekleşti. Abone Başı Aylık Ortalama Kullanım (MoU) ise yüzde 7 büyüdü ve aylık 259 dakikaya ulaştı.Geniş bant hızlı büyümesine devam etti. Turkcell Superonline gelirleri yıllık bazda yüzde 35 oranında büyüyerek 925 milyon liraya ulaştı.

turkcell 2013 dördüncü çeyrek

Turkcell'in finansal sonuçlarında Ukrayna'da bir süredir devam eden kaos, ABD Merkez Bankası FED'in değişen para politikasından kaynaklı kur riski, Türkiye'deki vergi cezaları ve regülasyonların  sürpriz bir sonuca yol açmadığı göze çarpıyor.

Turkcell son üç finansal dönemdir (2011,2012,2013 yılları) temettü dağıtımı yapmıyor. Bunun için gerekli olan genel kurul onayı, şirketin yönetim kurulu üyelerinin New York'ta devam eden davaları nedeniyle sağlanamıyor. Analist beklentileri bu sorunun önümüzdeki altı ay içinde çözülebileceği yönünde. Bu durumda şirketin yaklaşık 4 milyar lira değerinde temettü dağıtması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.