Webrazzi E-Ticaret’14‘ün Mobil Ticaret Fırsatları ve Sektör Verileri oturumunda Arda Kutsal'ın konukları, GittiGidiyor Buyer Experience Supervisor Kaan Emeç, tmob Kurucusu ve CEO'su Rudi Dökmecioğlu ve Mobilike Kurucu Ortağı Şekip Can Gökalp'ti.
Rudi Dökmecioğlu'nun ilk sözü aldığı oturum, Dökmecioğlu'nun tmob'un bugüne kadar geliştirdiği ve e-ticaret sektörünün önde gelen 12 mobil uygulamayla ilgili verileri paylaşmasıyla başladı. tmob'un geliştirdiği 40 uygulama bugüne kadar 37 milyondan fazla indirilmiş ve 10 binden fazla son kullanıcı yorumu sağlanmış. Bu uygulamalarda iPhone ve Android akıllı telefonların sayfa görüntüleme sayısında başa baş gittiğini belirten Dökmecioğlu, aktif, yani son 12 ayda en az bir işlem yapmış kullanıcı sayısında ise iPhone'un Android'den 2,5 kat daha fazla kullanıcısı olduğunu söyledi.
Yazılım bazında, HTML 5 mobil site ve native mobil uygulamalarda, HTML 5 sitelerin görüntülenme sayısının iPhone veya Android'in 5 katı olduğunu söyleyen Dökmecioğlu, buna karşın HTML 5'le hazırlanmış mobil siteler, online işlemlerde iPhone ve Android'in gerisinde olduğu bilgisini de paylaştı.
Dökmecioğlu'nun söyleşide aktardığı iPad ve Android tabletleri kıyaslamasına göre, iPad üzerinden sayfa görüntüleme sayısının Andorid'in 4 katı olduğunu ancak konu bunlar üzerinden yapılan satışa geldiğinde iPad'in Android'in 10 katı büyüklüğünde.
Bununla birlikte e-ticaret sitelerinin segmentlere göre mobil kullanım verilerini paylaşan Dökmecioğlu, hızlı teslimat hizmeti veren e-ticaret sitelerinde mobil kullanım oranı yüzde 30-35 olduğunu, dikey ve fırsat modeli uygulayan e-ticaret sitelerinde bu oranın yüzde 25, yatayda ise yüzde 10-15 arasında değiştiğini söyledi. İyi bir UX analizinin mobil e-ticaret sitelerinin satış gücünü doğrudan artırdığını söyleyen Dökmecioğlu, kendi müşterilerinde yaptıkları geliştirmelerle yüzde 25'e varan gelir artışı sağladıklarını söyledi.
Ebay'in Türkiye ve global performansında mobil ticaretin önemini anlatan Kaan Emeç söyleşide çarpıcı veriler paylaştı. Emeç, Ebay’in 2013’de yaratmış olduğu mobil ticaret hacminin sadece pazaryeri iş modelinde 22 milyar doları bulduğunu söyledi. Ebay Inc çatısı altındaki PayPal’ı da bu rakama dahil ettiğimizde 49 milyar dolarlık bir mobil ticaret hacminden bahsediyoruz.
Bu hesaplamanın alışveriş işleminin bittiği nokta göz önüne alınarak yapıldığını belirten Emeç, mobil cihazların işin içine girdiği tüm işlemleri düşündüğümüzde (örneğin sepete mobilden atıldı ama işlem laptop’ta bitti) %40 gibi oranlar görmek mümkün. Bu da gelecekte bu işin ne noktaya geleceğini işaret ediyor."Orta vadede e-ticaret siteleri için mobil sitelere yatırım yapmanın daha da önemli olacağını düşünüyorum" diyen Emeç, responsive tasarımların kullanıcı deneyimde öne çıktığını da ekledi. Emeç, GittiGidiyor'un mobil uygulamalarının 1 milyon 500 bin indirilme sayısına ulaştığını ve Ebay’in globaldeki uygulama indirilme sayısının 200 milyondan fazla olduğunu paylaştı.
Mobilike Kurucu Ortağı Şekip Can Gökalp ise Türkiye'de mobil reklam alanında mecra ve platform seçimleriyle ilgili dikkat çekici notlar verdi. Buna göre, e-ticaret siteleri için rich media video yüzde 12'lik bir oranla en kuvvetli dönüşü (tıklamadan indirmeye) yapıyor ancak bu etki yalnızca bir hafta için geçerli oluyor ve oran yüzde 3'e geriliyor. Rich media yüzde 10'la başlıyor ve ay sonunda yüzde 5-6'ya düşüyor, bir kereye mahsus push notification'lar ise, yüzde 5-6 gibi bir dönüşüm sağlıyor. Banner'larda ise yüzde 3'lük dönüşüm oranları uzun vadede yüzde 1'e kadar düşebiliyor. Bu nedenle indirme maliyetlerini hesaplarken tüm bu verileri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Mobil reklam pazarlama çalışmalarında iPhone, Andorid' göre yüzde 30 oranında daha fazla angajman ve dönüştürme sağlıyor. Uygulama içi hareketlerde ise, Facebook, mobilde uzun vadede en başarılı sonuçları veren platform.
Türkiye'de mobil reklam uygulamalarının henüz yolun çok başında olduğunu söyleyen Gökalp, çalışmaların ağırlıkla yeni müşteriler çekmeye odaklandığının altını çizdi.