Mete Güney: 'Türkiye'de perakende içinde e-ticaretin payı sadece yüzde 1'

Mete Güney: 'Türkiye'de perakende içinde e-ticaretin payı sadece yüzde 1'

Yılın ilk Webrazzi konferansı olan E-ticaret’14 devam ediyor. Sabah bölümünün üçüncü sunumunda MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney sahnedeydi. Güney, e-ticaretin MasterCard için de öncelikli konulardan biri ve bunun için çeşitli çalışmalar yaptığından bahsetti.

Türkiye’deki e-ticaret ekosistemi farklı araştırmaların verileri ile inceleyen Güney, Türkiye’de e-ticaretin artık yeni bir faza geçmesi gerektiğini belirtti. Şu anda Türkiye’de e-ticaretin perakende içindeki payının yüzde 1 seviyesinde olmasının düşük olduğunu belirten Güney, örneğin İngiltere’de bu oranın yüzde 10’lar seviyesinde olduğunu söyledi.

MasterCard bunun nedenlerini de araştırmış...

Tüketicilerin e-ticarete mesafeli duranlarına bunun nedenleri sorulduğunda temel olarak üç neden ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki “ihtiyacım yok”diyenler. Ardından güven sorunu yaşadıklarını söylüyenler geliyor ve üçüncü sırada ise ürüne fiziksel olarak dokunmak isteyenler geliyor.

Güney bu noktada güven konusu ile ilgili son derece ilginç bir noktaya değindi ve Türkiye’nin, tüm kart işlemlerinde Avrupa bazında saheciliğin (fraud’un) en düşük olduğu ülke. Yani aslında güvenle ilgili sorunun en düşük yaşanması gereken ülke de Türkiye. Ama asıl neden daha ziyade internete erişim istenen seviyede, istenen kalitede olmaması. Bu da yeterince talebin oluşmasını engelliyor ve e-ticaretin toplam perakende içerisinde ki payının düşük kalmasına neden oluyor.

2020 yılında 50 milyar cihazın internete bağlanacağı söyleniyor. Bilgisayardan, arabaya, saatten buzdolabına kadar internete erişen cihazların sayıları ve çeşitlerinin artması sayesinde tüm bu cihazlar sayesinde internet üzerinden alışveriş yapmak mümkün olacak.

MasterCard’ın da tüm bu cihazlarda yer almak ve online ticarete destek olmak istediğini belirten Güney, son zamanlarda en ilgi çekici girişimlerden biri olan BiTaksi’den bahsetti. Onun dışında örnek olarak TTNET’in TV’den alışveriş ve İninal’ın getirdiği yeniliklere de değindi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.