IDC: iOS, 2013 yılının en zayıf büyümesini gösterdi

IDC: iOS, 2013 yılının en zayıf büyümesini gösterdi

Dünya çapında akıllı telefon sevkiyatlarını ölçen IDC'nin son raporuna göre, iOS dördüncü çeyrek ve tüm 2013 yılının en düşük büyümesini gösterdi. Pazarın altında performs gösteren iOS, dördüncü çeyrekte yüzde 6.7, yıllık bazda ise yüzde 12.9 büyüdü. Son zamanlarda, rakipleri karşısında daha düşük fiyatlı ve daha büyük ekranlı iPhone'lar üretmemekle eleştirilen Apple'ın üzerindeki baskı sonuçlarla birlikte artabilir.

IDC tarafından yayınlanan Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker raporunun 2013 dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, Android ve iOS dünya çapında akıllı telefon pazarını, 800 milyona yaklaşan satış rakamlarıyla, domine etmeye devam ediyor. Pazarın iki ana oyuncusu, geçtiğimiz yıl dünya çapında 1 milyar sınırını geçen akıllı telefon sevkiyatlarının yüzde 93.8'ini gerçekleştirdi. Böylelikle ikili, pazardaki pentrasyonlarını 2012 yılına göre yüzde 6.1 oranında artırdı.

Raporda işletim sistemlerinin performanslarına ayrı ayrı baktığımızda ise şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz:

Google'ın Android'i yılın açık ara lideri konumunda. Android sunan akıllı telefon tedarikçileri arasında ise, sevkiyatların yüzde 39.5'ini gerçekleştiren Samsung yılı birincilikle bitirdi.

Screen Shot 2014-02-13 at 10.40.27 AM

iOS ise hem yılın (%12.9) hem de çeyreğin (%6.7) en düşük büyümesini göstererek, pazarın altında performans gösterdi. Apple, akıllı telefon pazarındaki popülaritesini koruyor ama alt uç segment ürün üretmemekle suçlanıyor. Raporda, Apple'ın bu yıl daha büyük ekranlı iPhone'ları piyaysaya süreceği beklentisi paylaşılıyor.

Yılın ve çeyreğin en agresif büyümesini gösteren Windows Phone ise pazarın iki katı hızında büyüme performans gösterdi. Nokia'nın pazar payı da yüzde 89.3'e ulaştı.

Çeyrek bazında negatif büyüme gösteren tek işletim sistemiyse BlackBerry oldu. Son çeyrekte yüzde 77 oranında küçülen Blackberry'nin sevkiyatları yıl bazında yüzde 40.9  azaldı. 

IDC'nin raporundaki dikkat çekici notlardan biri de, akıllı telefon pazarının çift haneli büyümesine en fazla birkaç yıl daha devam edebileceği ön görüsünün yer verilmesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.