iWatch, Apple’ın gelmiş geçmiş en başarılı ürünü olabilir mi?

iWatch, Apple’ın gelmiş geçmiş en başarılı ürünü olabilir mi?

Apple’ın akıllı saati iWatch ile ilgili çok şey söyleniyor ama bunların hemen hepsi söylenti ve tahminlerden ibaret. iWatch ile ilgili kimsenin tartışamayacağı tek bir somut bilgi var o da; ürünün henüz ortada olmadığı…

Buna rağmen çok büyük bir potansiyele sahip olduğu da bir gerçek. iWatch büyük ihtimalle hayata geçecek ve büyük ihtimalle de başarılı olacak, ama ne kadar başarılı olabileceğini henüz ortada hiç bir şey yokken söylemek pek mümkün değil.

Fakat önemli yatırım bankalarından Morgan Stanley, iWatch’un üretebileceği olası gelirleri analiz etmiş ve elde ettiği rakamlara göre iWatch, Apple’ın gelmiş geçmiş en başarılı ürünü olabilir. Morgan Stanley, Apple’ın iWatch piyasaya çıktıktan sadece 12 ay içerisinde bu cihazın satışlarından tam 17,5 milyar dolar elde edeceğini tahmin ediyor.

Peki bu analiz neye dayanıyor ve gerçeklik payı olabilir mi?

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki; henüz var olmayan bir üründen bahsedildiği için Morgan Stanley’in analizi büyük oranda varsayımlardan oluşuyor. Bu varsayımlardan gelir miktarını doğrudan etkileyen en önemlisi ise iWatch’un fiyatı.

Analiz ürünün 299 dolarlık bir fiyat etiketi ile piyasaya sürüleceği ihtimaline göre gerçekleştirilmiş. Morgan Stanley, Apple’ın bu fiyattan 12 ay içerisinde 58,5 milyon adet iWatch satacağını hesaplıyor ve bu da 1 yılda 17,5 milyar dolarlık gelir anlamına geliyor.

Ortaya çıkan sonuç oldukça iddialı olsa da, analizin dayandığı bazı önemli noktalar var.

Apple’ın her ürünü öncekinden daha hızlı sattı

iPod’dan sonra Apple iki önemli ürün piyasaya çıkartmıştı. Bunlardan ilki olan iPhone, iPod’a göre çok daha hızlı bir satış oranına ulaştı. iPod’un yaklaşık 50 ayda ulaştığı satışlara 24 ay gibi bir sürede ulaşan iPhone’dan sonra gelen iPad ise bu anlamda iPhone’u geride bıraktı.

Tüm bu rakamlara bakıldığında iWatch’un iPad’in yaklaşık 15 ayda ulaştığı satışlara 9. ayda erişmesi ve 12. ay sonunda iPad’in epeyce önüne geçmesi muhtemel görünüyor.

Yepyeni, tamamlayıcı bir ürün

iWatch işlevsel olarak ne iPhone’un, ne de iPad’in görevini üstlenmiyor. Tamamen farklı ve yeni bir ürün olduğu için Apple açısından zaten iPhone’u olan bir müşteriye yeni bir iPhone satmaktan çok daha farklı bir konumda.

iWatch, iPhone ve iPad’lerle uyumlu olarak, bir anlamda onların uzantısı olarak kullanılabilecek. Bu da hali hazırda iPhone veya iPad sahibi olan Apple kullanıcılarının iWatch alma ihtimallerini artıracak bir durum.

Apple ekosistemi artık çok daha büyük

iPad ortaya çıktığında, iPhone göre daha hızlı satış rakamlarına ulaşmasını sağlayan önemli faktörlerden biri Apple’ın hali hazırda sahip olduğu kullanıcı sayısıydı. iPad piyasa çıktığında Apple’ın uygulama mağazası App Store’da 120 milyon hesap bulunuyordu. Bu hesap sahiplerinin her biri potansiyel birer sadık Apple müşterisi oldukları için iPad satışlarına olumlu katkı sağladı.

Şimdi ise durum biraz daha farklı. 2013 Haziran ayı itibariyle App Store hesap sayısı 585 milyona yükselmiş durumda. Yani iPad’in piyasaya çıktığı güne göre App Store’da yaklaşık 5 kat daha fazla kullanıcı bulunuyor. Bu da Apple’ın yeni, tamamlayıcı ürünü için oldukça ciddi bir ekosistem anlamına geliyor.

Bununla beraber Morgan Stanley’in tahminlerinin doğru çıkmamasına neden olabilecek bazı etmenler de var. Bunlardan özellikle iki tanesi iWatch satışlarının beklenenlerin altında kalmasına neden olabilir.

Ucuz alternatifler ve rekabet

iPhone’un küresel çapta en önemli rakibi Samsung’un gücü farklı segmentlere hitap edecek cihazlar üretiyor olması. iPhone 5C denemesini saymazsak Apple şimdiye kadar kendi hedef kitlesini oluşturan segmentin dışına çıkmayı hiç denemedi. iWatch da büyük ihtimalle öncelikli olarak Apple’ın var olan kitlesine yönelik olarak düşünülüyor.

Fakat 299 dolarlık fiyat etiketine sahip olması beklenen iWatch, piyasaya çıktığında kendisini ciddi bir rekabet ile karşı karşıya bulacak. Ne iPhone’un, ne de iPad’in ilk zamanlarında karşılaşmak zorunda kalmadığı bu rekabetin içerisinde ucuz alternatiflerin ağırlıklı olması muhtemel. Bununla beraber daha üst seviye ürünler de iWatch’u bekliyor olacak.

Üretim sorunları

Geçtiğimiz yıllar boyunca Apple farklı aşamalarda üretimle ilgili sorunlarla kaşılaştı. En son olarak iPhone 5S üretiminde beklenin altındaki üretim adetleri satış adetlerini de doğrudan etkilemişti. iWatch’ta böyle bir sorunla karşılaşılıp karşılaşılmayacağı henüz kesin değil ama bu ihtimali de göz ardı etmemek gerekiyor.

Morgan Stanley’in analizinde de vurgu yapılan bu risk, iWatch satışlarının 17,5 milyar doların altında gelir üretmesine neden olabilir. Analize göre bu durumda iWatch, Apple için 10 ile 14 milyar dolar aralığında bir gelir üretebilir.

Henüz ortada değil ama analistlerin ilgisini çekmeye şimdiden başladı. Piyasaya çıkmasına yakın zamanlarda ise çok daha ciddi analizler görmeye başlayacağız. Daha somut veriler hesaba katılmaya başlayınca hem satış, hem de gelir rakamları da değişebilir.

Peki siz iWatch ve bu analiz hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce gerçeken de iWatch, Apple’ın en başarılı ürünü olabilir mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.