Çoğu kişinin hayalidir evde çalışmak, istediği zaman çalışmak, başkalarının zaman sınırında değil kendi zamanında yaşamak. Bu hayale yakınlaştıracak en yakın yollardan birisi dijital dünyada gizli. Aslında gizli demek doğru değil dijital dünyanın en güzel yanı her şey hiç olmadığı kadar açık.
Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte kişinin özgün içerik üretmesi ve bu içerikten para kazanmasının imkanları da artmış oldu. Bu imkanlardan birisi de YouTube'da içerik üretimi; hobiyi veya uzman olunan bir konuda nasıl yapılması gerektiğini anlatmak.
Hazırlanan video izlendikçe para kazanmak hatta yıllık 100 bin dolardan daha fazlasını kazanmak kulağa hoş gelse de YouTube fenomenlerinden Olga Kay durumun göründüğü gibi olmadığını açıklamış.
New York Times'a verdiği röportajda Olga Kay kimilerinin hayali olan evde istediğin zaman çalışarak yılda 100 bin dolar kazanmanın zorluklarını anlatmanın yanında içerik üretiminde reklam verenlerin ödediği ücretleri de paylaşmış. Dışarıdan ne güzel yaşam denilen ama aslında "iyi de o işler öyle olmuyor işte" dedirten noktalardan derlediklerim;
YouTube'da popüler içerik üreticileri unutulmamak için yeni içerik üretmek zorunda olduklarını belirten Olga Kay ünlüyüm ya da takipçi sayım halihazırda fazla deyip geri çekilmenin mümkün olmadığını bahsetmiş.
Kay'ın paylaştığı rakamlar arasında dikkat çekenlerden biri haftalık 20 video oluşturması, bu yoğunluğa karşın en yeni videonun trafiği yakalama stresinin yeni video üretimini etkilediğini de sözlerine ekliyor. Her gününün kendine hızlı tüketilip bitecek bir video değilde bir sonraki yıl içinde geçerli olabilecek bir içerik üretimi düşüncesiyle geçtiğini belirtiyor Kay.
Geçtiğimiz 3 yıl boyunca yıllık 100 bin dolar ile 130 bin dolar arasında para kazanan Kay kaliteyi ve içeriği artırmak için önemli bir rakamı işine yatırdığını paylaşıyor. Yani evde bir kamera ve oturarak yılda 100 bin dolar kazanmak mümkün olmadığını açıklamış. Bir diğer dikkat çeken noktaysa Times'a konuşan Kay'in ve diğer içerik üreticilerinin birim fiyatlarda düşme konusunda paylaştığı rakamlar. Reklam verenlerin bin gösterim için 2012'de 9,35 dolar öderken bu rakam 2013'te 7,60 dolara kadar düşmüş.
ABD odağında konuyu özetleyen Kay ile ülkemiz piyasasının aynı olmadığını düşünmekteyim. Özellikle ülkemizde ki haber sitelerinden bile daha fazla trafiğe sahip bloglarını ve blog sayılarını göz önünde bulundurduğumuzda ülkemizde içerik üretimi yönüyle hala büyük potansiyel barındığını düşünüyorum.
Kay'in röportajından yola çıkarak video kanalı nasıl kurulur içerik sıklığı ve ne kadar kazanılır gibi noktaların haricinde bunun sadece hobi olarak değil aksine iş olarak görülüp yapılması gerektiğini vurgusu önemli, röportaja ulaşmak isteyenler buradan ulaşabilirler.
Konuyla ilgili internet ekosisteminin yakından tanıdığı isimlerden Ersan Özer'le konuştum hatırlayacağınız üzere Uzman TV'nin kurucusu olan Ersan Özer, YouTube'un Multi-Channel-Network (MCN) iş ortaklarından MediaKraft'ın Türkiye'ye adım atışında Türkiye Direktörü olarak aldığı görevi sürdürüyor.
Özellikle MediaKraft'la içerik üreticilerini toplayan Ersan Özer Türkiye'den YouTube fenomeninin çıkacağını tahmin ettiğini belirterek ünlü olmanın haricinde para kazanmak isteyenlerde Multi-Channel-Network'lerin büyümesiyle daha çok para kazanabileceğini belirtti.
Tekrar özetlemek gerekirse Türkiye'den yılda 100 bin dolar kazanan bireysel içerik üreticisi olan daha çıkmadı, içerik sayısı arttıkça reklam verenler de bu alanı odak noktaları arasına alacaktır.