Wikipedia önemli kişilerin biyografilerine ses kayıtlarını eklemeye başladı

Wikipedia önemli kişilerin biyografilerine ses kayıtlarını eklemeye başladı

"Özgün Ansiklopedi" Wikipedia, eminim her internet kullanıcısının yolunun düştüğü özel bir platform. Dünyadaki pek çok dilde yayın yapan, herkesin katkıda bulunabildiği Wikipedia, internet çağının önemli bir yapı taşı.

Bildiğiniz üzere ülkemizde de Vikipedi olarak anılan Wikipedia,  gelecek nesillere sadece yazılı ya da görsel değil, sesli bir miras da bırakacak. Wikipedia blogunda duyurulan yeni proje ile birlikte artık önemli kişilerin sesleri de artık Vikipedi biyografilerinin içerisinde yer alacak.

Şu anda Wikipedia'da okuyacağınız bir biyografide ilgili kişinin fotoğrafı, biyografisi ve özelliklerinin yanı sıra, artık sesi de yer alacak. Wikipedia'nın attığı bu adımla birlikte daha fazla duyuya da hitap etmiş olacak. Buradaki verilerin çoğalması da tabii ki gelecek nesillerin bu kişilerin seslerini merak ettiğinde önemli bir kaynağa ulaşmasını sağlayacak.

Şu anda geçmiş yıllardaki ses kayıtlarını aradığımızı ve ne denli çok merak ettiğimizi varsayarsak, Wikipedia'nın attığı bu adım oldukça değerli. Bu konuda benim aklıma gelen ilk örneklerden birisi de Mustafa Kemal Atatürk'ün ses kayıtları olduğu. Atatürk'ün mecliste yaptığı bazı açılış konuşmaları dönemin teknikleri ile kaydedilmiş olsa da, günümüzde ancak restore edilerek kullanılabiliyordu. Wikipedia devreye soktuğu bu özellikle birlikte bundan sonraki nesillerin, önemli kişilerin ses kayıtlarını internet üzerinden ve kaliteli şekilde dinlemesini sağlayacak.

Wikipedia kayıtları şimdiden eklemeye başladı. İlk örneklerden birisi emekli NASA pilotu Charles Duke oldu. Binlerce saat uçuş tecrübesi bulunan 1935 doğumlu Charles Duke, Apollo 16'nın Lunar modülünün pilotluğunu yapmıştı. Şu anda 78 yaşında bulunan Duke'un sesi, gelecek nesillere de Wikipedia aracılığıyla aktarılacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.