Princeton Üniversitesindeki araştırmacılar geçtiğimiz hafta içerisinde Facebook’un kullanıcı sayısının önümüzdeki dönemde nasıl değişeceğine dair bir rapor yayınlamıştı. Raporda (PDF) 2017 yılına gelindiğinde Facebook’un kullanıcılarının yüzde 80’ini kaybedeceğine dair bir öngörü yer alıyordu.
Her ne kadar sansasyonel olsa da, önümüzdeki 3 yıllık süre içerisinde Facebook’un 1 milyarın üzerindeki kullanıcı sayısının bir kaç yüz milyona gerileme ihtimali kafalarda bazı soru işaretleri de uyandırmıyor değil. Facebook’a göre bunun nedeni araştırmacıların bu sonuca varmak için kullandıkları metodoloji.
Hatta Facebook cevaben yayınladığı raporunda Princeton’ın kendi silahıyla vurdu ve aynı metodoloji ile hesaplandığında Princeton Üniversitesi’nin 2021 yılında hiç öğrencisinin kalmayacağını ortaya koydu. Hatta bir adım daha ileri giderek yine aynı yöntem ile dünyanın ne zaman havasız kalacağını hesapladı…
Facebook, Princeton’daki araştırmacıların “gerçek veriler yerine Google arama verilerini kullanmasını” eleştirerek cevap olarak son derece eğlenceli bir yazı hazırladı. Facebook aynı şekilde Google arama verilerini analiz ederek Princeton üniversitesinin geleceğini inceledi.
Buna göre 2018 yılına gelindiğinde Princeton öğrencilerinin yarısını kaybedecek. 2021 yılına gelindiğinde ise Princeton’da tek bir öğrenci bile kalmayacak. Facebook bunun yanı sıra “hava” kelimesi ile ilgili aramaların sıklığını da incelediğinde 2060 yılında dünyada solunabilecelk hava kalmayacağı sonunucun ortaya çıktığını söylüyor.
Google pek çok konuda hepimizin çok işine yarıyor ama özellikle de Facebook çapındaki işletmelerin önümüzdeki 3 yıllık süreçte nasıl bir gelişim göstereceğini arama sıklığına bağlamak, gerçekten de bilimsellikten oldukça uzak...