Microsoft 4. çeyrekte 24,52 milyar dolar gelir elde etti

Microsoft 4. çeyrekte 24,52 milyar dolar gelir elde etti

Ekim ayında 3. çeyrek finansal raporunda yüzde 15 büyüme olarak açıkladığını paylaştığımız Microsoft 4. çeyrek raporunu yayınladı. Bu çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre gelirleri yüzde 14 artırırken Microsoft, 24.52 milyar dolar gelir elde etti. Gelir artışında dikkat çeken noktalardan biri Microsoft'un tableti Surface'te yaşanan artış.

Bir önceki dönemde 400 milyon dolar satış gelirine ulaşan Surface, bu dönemde 893 milyon dolar satış gelir elde etmiş. Yüzde 100'ün üzerinde büyüme sergileyen Surface'te bu büyüme rakamında yeni versiyonun tanıtılmasının etkisi olsada pazara geç giren Microsoft'un doğru hamlelerle tablet pazarında büyümeyi sağladığını da gösteriyor.

Surface'in satış gelirlerinde yaşanılan artış akıllara Nokia satın almasını tamamlayan Microsoft'un burada hangi aşamada olduğu konusunu getiriyor. Tablette bu büyümeye karşılık Nokia tarafındaysa işler iyi gitmiyor.

Microsoft'un bu dönem raporunda ayrıntı bulunmazken Nokia'nın bu dönem finansal raporunda belirttiğine göre satış gelirleri yüzde 29 düşeşerek 2.6 milyar Euro olarak gerçekleşmiş. Özellikle ABD'de tatil döneminde satışların artmasına karşılık Nokia'nıncihaz adedi satışları yüzde 7 düşüş göstermiş. Nokia'nın bu dönem zararıysa 201 milyon Euro olarak gerçekleşmiş.

microsoft-4ceyrek

Tablet ve telefonun haricinde Microsoft'un donanım pazarında yer aldığı ürünlerden birisi olan Xbox'la ilgili bilgilerde paylaşan şirket 7,4 milyon ürün satışı yakalamış. Donanım dışında Microsoft'un gelirlerine baktığımızda Bing'in pazar payının yüzde 18,2 çıkması ve gelirlerinin yüzde 34 artması dikkat çekiyor

Nakit varlıklarını 83 milyar dolara çıkaran Microsoft'un raporunda dikkat çeken noktalardan birisi de ticari bulut servislerindeki gelir artışı. Office 365, Azure, ve Dynamics CRM Online'ın bulunduğu ticari bulut servisleri iki kat büyüme yakalamış. Geçtiğimiz çeyrekte Microsoft'un finansal raporunu açıkladıktan sonra yüzde 5 değer artışı yakalamasına karşılık bu açıklamadan sonra hisse değerinin sabit seyrettiğini de paylaşım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.