Dijitalle değişen dünyanın en büyük kazanımlarından biri de hiç şüphesiz ölçümleme. İnternetin hayatımıza girmesiyle her geçen gün artan bilgiyi anlamlandırmak için çalışmalar sürse de en azından ölçümlemeye ulaşmış durumdayız. Her bir ölçümleme sonucunda her zaman değişimlerle sonuçlanmasa da en azından bilineni bizlere yeniden tasdikliyor.
Ölçümler yönüyle sosyal ağlarda sıkça yeni girişimleri görsek de kendini farklı alanlarda konumlamış girişimler de var; Bunlardan biri de Sightmap. Google Panoramio ve Foursquare üzerinden API ile dünya genelindeki fotoğraflara ulaşabilen girişim Wikipedia'dan edindiği bilgiyle bölgeye ait hem yazılı hem de görsel bilgi sunuyor.
Bu anlamda geniş bir bilgiyi harmanlayan Sightmap, küresel anlamda en çok fotoğraf çekilen yerleri hem şehir hem de bölgesel olarak açıklamış. New York en çok fotoğraf çekilen şehirlerde birinciliği alırken İstanbul ilk 10 listesine 5. sıradan girmiş.
Dünya genelinde fotoğraf çekilen noktaları renklendirmeyle gösteren Sightmap bir açıdan ülkelerin gelişmişlik durumlarını da yansıtmış. Turizm sektörü için alternatif bir bilgi kaynağı olur mu bilinmez ama Sightmap'in ilk 10'unun turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bölgeler olduğunu söyleyebiliriz.
Küresel anlamda en çok fotoğraf çekilen yerlerin başında New York geliyor ardından Roma 2. sırada yer alırken Barselona 3. sırada yer alıyor. Roma'nın haricinde İtalya'dan 2 şehrin yer aldığı ilk 10'de Venedik 6. sırada, Floransa 8. sırada yer alıyor. İlk 3'ün haricinde Paris 4. sırada, İstanbul 5. sırada, Monako 7. sırada, Budapeşte 10. sırada yer almış.
Avrupa kıtasından 8 şehrin yer aldığı ilk 10 listesinde Amerika kıtasından New York'un haricinde Buenos Aires 9. sırada yer alıyor. Listeyle ilgili Sightmap'in Google ve Foursquare'de yer alan fotoğraflardan elde ettiğini göz önünde tutarak iki firmanın Rusya ve Çin pazarlarında geneli yansıtacak bir büyüklüğünün olmadığını da belirtmekte yarar görüyorum.
Sightmap'le şehirlerin haricinde bölgeleri daha yakından incelemek isteyenler buradan ulaşarak detaylı arama yapabilirler. Manzara, panorama derken selfie'nin de dahil olduğu fotoğraf kültürünün ölçümlenmesi hem turizm açısından hem de kullanıcı davranışlarının anlamlandırılması açısından önemli. Bu alandaki gelişmeleri ilerleyen süreçte birlikte göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap