DLD konferansında konuşma yapanlardan biri de bir süre önce Türkiye pazarına da girdiğini açıklayan Waze CEO'su Noam Bardin oldu. Ücretsiz ve sosyal bir trafik durum/navigasyon uygulaması olan Waze, Haziran ayında 1 milyar dolar gibi bir ücretle Google tarafından satın alınmıştı.
Satın almanın ardından aktif olduğu pazarları genişleten Waze, Temmuz ayında Türkiye pazarına gelmiş ve Ağustos ayında Türkiye'de bir tanışma toplantısı düzenlemişti. Bu kadar girişin ardından Waze CEO'su Noam Bardin'e dönecek olursak, Bardin konuşmasında genel olarak Google'la olan birlikteliklerinden ne kadar mutlu olduklarından bahsetti.
Google tarafından satın alınmalarının ardından hayatlarında çok fazla bir değişiklik olmadığını paylaşan Bardin, Google'ın ne yaptığını bildiğini ve halen şirket içerisinden bağımsız olduğunu belirtti. Ürün geliştirme, satış ve pazarlama operasyonunda halen kendi içerisinde bağımsız olan şirket olarak kalmış.
Gelecekte iki şirketin nasıl devam edeceği sorusu üzerine Bardin, Waze'in günün birinde Google Maps olmayacağını ancak Maps'te arka planda Waze verisinin kullanıldığını paylaşıyor. Akıllı telefon üreticilerinin hepsinin kendi harita uygulamalarını geliştirdiğini bunun gereksiz zaman ve kaynak kaybı olduğuna dikkat çeken Bardin, kendilerinin gerçek zamanlı ve bu alanda derinlemesine ürün geliştirdikleri için öne çıktıklarını belirtiyor.
İnsanların hayatlarından günde 5-10 dakika kazanırmaya çalışan Waze'in tüm verisi yine kullanıcılarından geliyor. Güçlü bir topluluğa sahip olan Waze'in özellikleri alt alta yazıldıklarında Google Maps'le neredeyse aynı gibi görünse de kullanıcı tarafında karşıladıklarıyla aslında daha farklı bir ürün olarak geliştirilmiş.
Oturumun moderatörlüğünü yapan Theinformation.com Editörü Jessica Lessin'in para kazanıyor musunuz sorusuna bu bizim değil Google'ın sorunu diyerek cevap veren Waze CEO'su Noam Bardin, satın almadan önce de para kazandıklarını aktardı. Gerçek zamanlı konum reklamları yaptıklarını belirten Bardin, satışlarını halen kendilerinin yaptığını belirtiyor. Mobilde bannerların işe yaramadığını öne süren Bardin, mobil reklamcılıkta mutlaka farklı modeller kullanılması gerektiğini söyledi. Kullanıcılara az veya çok bir değer katmaları gerektiğini öne süren Bardin, Facebook ve Twitter'ın sponsorlu iletileri çok başarılı şekilde uyguladıklarını söyledi.
Son olarak kullanıcı mahremiyeti konusuna değinen Waze CEO'su kullanıcılara karşı şeffaf olunması ve elde edilen verinin nerede kullanılacağını açık açık yazılması gerektiğini söylüyor. Daha kaliteli servis sağlamak için daha çok veriye ihtiyaçları olduklarını belirten Bardin, kullanıcıların da servis almak için buna razı olmalarını gerektiğini belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap