Girişim sermayesinin 2013 performansı: 56,5 milyar dolar çıkış 49 milyar dolar yatırım [infografik]

Girişim sermayesinin 2013 performansı: 56,5 milyar dolar çıkış 49 milyar dolar yatırım [infografik]

exit-cikisYeni bir yılın gelmesi yeni umutları ve hayallari beraberinde getirmekle kalmıyor, bir önceki yılı daha iyi analiz etmeyi de sağlıyor. 2013 yılını değerlendiren infografiklerden girişim sermayeleri üzerine olanı da araştırma şirketi Pitchbook paylaştı.

Pitchbook'un paylaştığı infografiğe göre girişim sermayelerinin desteklediği şirketler 2013 yılını 868 anlaşmayla ve 56,5 milyar dolar çıkışla kapatmış. Anlaşmaları gerçekleştiren toplam yatırımcı sayısıysa bin 814 olarak belirtilmiş.

Geçen yıl 107 halka açılma olurken bunun 2008'de mortgage kriziyle birlikte başlayan resesyon dönemininde en yüksek seviye olduğunu da paylaşalım. Raporda dikkat çeken bir başka noktaysa halka açılmalar artarken satın almalar düşmüş.

Ekim ayında San Francisco yaz dönemini nasıl geçirdi haberinde de paylaştığımız üzere girişim sermayeleri artık daha az şirkete yatırım yapıyor ama yapılan yatırımın miktarı artıyor. 2012 yılında 6 bin 991 anlaşma yapan girişim sermayeleri geçtiğimiz yılı 6 bin 185 yatırım anlaşmasıyla tamamlamış.

Yılın en aktif yatırımcılarını Google Ventures, 500 Startups, Andreessen Horowitz, Intel Capital ve Y Combinator olarak sıralayan raporda dikkat çeken noktalardan biride ABD'de 36 milyar dolar yatırım yapılırken, Avrupa'da 9 milyar dolar, dünyanın geri kalanındaysa 5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş.

Önemli çıkışlarında yer aldığı infografikte girişim sermayelerinin minimum 12 katın üzerinde değerlemeyle sattıkları 4 girişime yer verilmiş. Amazon'un aldığı GoodReads 9.68 milyon değerlemeyle son yatırımını aldıktan sonra yüzde bin 499 artışla 150 milyon dolara satıldı. Yine yüksek değerlemeyle dikkat çeken çıkışlardan birisi de JustChalo. 440 bin dolar melek yatırımla kurulan girişim OpenTable tarafından 11 milyon dolara satın alındı.

pitchbook-2013-global-vc-datagraphic

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.