akakce.com'a göre internette 2013 yılının en çok tercih edilen markası Samsung

akakce.com'a göre internette 2013 yılının en çok tercih edilen markası Samsung

Türkiye'nin lider fiyat karşılaştırma platformlarından biri olan akakce.com, 2013 yılının nasıl geçtiğine dair önemli rakamlar paylaştı.

akakce.com'un yıl içinde kendisinin ziyaret eden 40 milyon kullanıcısını baz alarak hazırladığı yıl sonu değerlendirme raporuna göre en çok ilgi gören 5 kategori geçen yıl ile aynı kaldı: cep telefonu, Led TV, tablet bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve elektrikli süpürge.

Geçen yıl 14. sırada yer alan DSLR fotoğraf makinalarının bu sene büyük bir yükselişle en çok ilgi gören 6. kategori olması ise dikkat çekiyor.

2000 yılında kurulan Ankara merkezli şirketin paylaştığı rakamlara göre 2013 yılı içinde en çok tercih edilen markalar sırasıyla Samsung, Sony ve LG olmuş. Bu arada Samsung hem cep telefonu kategorisinde hem de tüm kategorilerde en çok tercih edilen marka konumunda. Yılın en popüler cep telefonları listesinde ise Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy S3 ve Samsung Galaxy S4 yer alıyor. Elektronik dışı kategorilerde de en popüler ürünlere sırasıyla yer vermek gerekirse: Fakir Darky, Tefal Actifry, Philips Azur Ütü.

Tablet bilgisayarlara oldukça ilgi yüksek, en çok tercih edilen fiyat aralığı ise 150 TL - 300 TL

Kullanıcıların bilgisayar alanındaki aramalarına baktığımızda ise tabletlerin ön plana çıktığını görüyoruz. akakce.com'a göre kullanıcıların yüzde 46'sı tablet bilgisayarlara, yüzde 41'i ise diz üstü bilgisayarlara ilgi göstermiş. Tablet bilgisayarlar arasında da en çok ilgiyi 150 TL-300TL aralığında yer alan modelelrin gösmesi dikkat çeken bir diğer nokta. Cep telefonu kategorisi için de fiyat aralığı vermek gerekirse en çok 500 TL-700 TL arasındaki modellerin ilgi çektiğini söyleyebiliriz.

Özellikle ABD'de yaşanan tatil dönemlerinde e-ticaret sektöründe gerçekleşen değişemler fazlasıyla gündem yaratan bir durum. Türkiye'ye bakacak olursak tatil günlerinde akakce.com üzerindeki aramaların düşüşe geçtiğini görüyoruz. 2013 yılı içinde en büyük düşüş ise Kurban Bayramı'nın ilk günü olan 15 Ekim'de yaşanmış.

akakce.com'un araştırmasına göre yıl genelinde en çok fiyat araştırması yapılan saatler ise 15.00-16.00 ve 22.00-23.00 dilimleri.

Koray Karataş: "Büyüme hızında yavaşlama olsa da bu sektörün olgunlaşmaya başladığının göstergesi."

2013 yılı genel değerlendirmesinde bulunan şirketin Genel Müdürü Koray Karataş ise şunları paylaştı: "E-ticaret sektörü 2013 yılında da ortalanın üzerinde büyüme gösterdi. Geçtiğimiz yıllara göre büyüme hızında yavaşlama olsa da bu sektörün olgunlaşmaya başladığının göstergesi. akakce.com olarak verimli bir yıl geçirdik, geçtiğimiz yıl 25 milyon olan tekil kullanııcı sayımız bu yıl 40 milyona ulaştı. 6 milyon mobil kullanıcısı cep telefonları üzerinden fiyat karşılaştırdı.

Bilgisayar başında yapılan fiyat araştırması mobil internet aracılığı ile mağazaların içerisine kadar girdi. 2014’te bu trend artmaya devam edecek, akakce.com olarak gelecek yıl 10 milyon mobil kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Alışveriş trendlerinde ise elektronik ürünlerin listenin ilk sıralarındaki yerleri korumaya devam ettiklerini ancak hacmin yavaş yavaş elektronik dışı kategorilere kaymaya başladığını görüyoruz."

Aynı zamanda Webrazzi PRO'nun da veri ortaklarından biri olan akakce.com hakkında daha önce yazdığımız yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.