Apple sonunda dünyanın en büyük mobil operatörü China Mobile ile resmen anlaştı

Apple sonunda dünyanın en büyük mobil operatörü China Mobile ile resmen anlaştı

Özellikle gelişmiş olan ülkelerde Apple'ın pazar payı mümkün olan en yüksek seviyelere artık ulaştı. ABD ve Avrupa'nın önemli bir kısmında pazar payını daha fazla büyütme şansı pek görünmüyor, bu bölgelerde artık hedefi pazar payını korumak. Fakat dünyanın geri kalan bölgelerinde hala bir potansiyel var ve bu potansiyelin çapı hiç de azımsanamayacak kadar büyük.

Uzun süren görüşmeler ve pazarlıklar sonucunda Apple, bu anlamdaki en büyük adımını artık resmen attı. 750 milyonun üzerindeki abonesi ile dünyanın en büyük GSM operatörü olan China Mobile artık kendi kullanıcılarına iPhone da sunmaya başlayacak.

Belki bu 750 milyon abonenin tamamı iPhone satın almayacak ama son çeyrekte farklı operatörler kanalı ile 34 milyona yakın iPhone satmış olan Apple için yine de son derece büyük bir pazarın kapıları resmen açılmış oldu.

25 Aralık’tan itibaren iPhone için ön sipariş almaya başlayacak olan China Mobile, 17 Ocak’tan itibarense cihazların satışına resmen başlamış olacak. Çin’de satılacak iPhone’lar dünyanın geri kalan bölgelerindekinden biraz daha farklı olacak çünkü Chine Mobile şu anda hiç bir iPhone’un desteklemediği, kendine has olan TD-SCDMA 3G mobil iletişim altyapısını kullanıyor. Apple’ın China Mobile kanalı üzerinden satacağı tüm cihazlar ise bu altypı desteğine sahip olacaklar.

Çin’deki alım gücü gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında daha düşük olabilir ve iPhone’un hali hazırda yüksek olan fiyatları bu konuda bir engel olabilir. Buna rağmen bu 750 milyon China Mobile abonesinin sadece yüzde 5’ine satış yapmayı başarmak bile Apple’ın bir çeyrekteki operatörler üzerinden gerçekleşen iPhone satışlarının bir anda 2 katına çıkması anlamına geliyor.

Şu anda yapılan anlaşma iPhone 5S ve iPhone 5C’leri kapsıyor. Muhtemelen GSM altyapısına uyumluluk konusundaki teknik detaylar nedeniyle Apple’ın satışını sürdürdüğü iPhone 4S’lerden bahsedilmiyor. İlerleyen dönemlerde yeni modellerin piyasaya çıkması ile birlikte fiyatları düşecel önceki modellerin satışlarının da eklenmesi ile birlikte Apple’ın bu dev pazarda yüzde 5’in çok daha üzerine çıkması da mümkün olabilir gibi görünüyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.