2013'ün ilk 10 ayında internetten yapılan kartlı ödemelerin yalnızca yüzde 2'si giyim sektörüne harcanıyor [Webrazzi PRO]

2013'ün ilk 10 ayında internetten yapılan kartlı ödemelerin yalnızca yüzde 2'si giyim sektörüne harcanıyor [Webrazzi PRO]

Geride bıraktığımız hafta içinde düzenlediğimiz Webrazzi Ödeme Sistemleri Konferansı'nda sektörün çok sayıda değerli oyuncusu sahnedeki yerini aldı.

Konuşmacılar arasında en çok dikkat çeken sunumlardan birini de Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko gerçekleştirdi. Canko sunumunda, 2013 yılının 11. ayına kadar geçen süre için önemli veriler paylaştı.

Biz de her hafta sizlerle bir adet Webrazzi PRO grafiği paylaştığımız yazı dizisinde, bu hafta için Soner Canko'nun paylaştığı bir istatistiğe yer vermeye karar verdik.

Aşağıda sizlerle de paylaştığımız grafiğe göre 2013 yılının ilk 10 ayı içinde internetten yapılan kartlı ödemelerin sektörlere göre dağılımını görebilirsiniz. Bu arada BKM'ye ait olan verilerin, yalnızca yurtiçinde yapılan, tüm kartlı alışverişleri kapsadığını hatırlatmakta yarar var.

Söz konusu grafiğe göre hizmet sektörü yüzde 20 ile en çok hacme sahip sektör durumunda. İkinci sırada ise yüzde 17 ile havayolları geliyor. Ardından elektronik sektörü yüzde 17 ile üçüncü, seyahat yüzde 14 ile dördüncü, telekom yüzde 13 ile beşinci sırada. BKM'nin paylaştığı rakamlara göre son iki sırada ise yüzde 3 ile market ve yüzde 2 ile giyim geliyor.

internetten-yapilan-kartli-odemeler-icerisinde

Kuşkusuz grafikte en çok dikkat çeken konu, giyim sektörünün yüzde 2 ile son sırada yer alması. Tabii bu sektörel ayrımın sanal pos almak için başvuru yapan firmalarının kendilerini hangi sektöre ait olarak görmelerinden yola çıkılarak yapıldığını da ekleyelim. Buradaki hata payına -örneğin kendini elektronik kategorisinde gören bir firmanın giyim eşyası da satması gibi- rağmen giyimin yalnızca yüzde 2'lik bir pay alması ve market sektörünün bile gerisinde kalması dikkate değer bir durum.

Hizmet sektöründe 8,3 milyon farklı kredi kartı kullanılmış

Webrazzi Ödeme Sistemleri Konferansı'nda Soner Canko'nun paylaştığı bir diğer veri ise sektörlere göre internetten yapılan kartı ödemelerde kullanılan kart sayılarıydı. Bu konuda da birinci hizmet sektörü oldu, Canko'nun verdiği bilgiye göre hizmet sektörü için 8,3 milyon farklı kart 2013'ün ilk 10 ayından ödeme gerçekleştirmiş.

Nedir bu Webrazzi PRO

Biraz da Webrazzi PRO'dan bahsetmek gerekirse; ücretli bir bilgi servisi olan Webrazzi PRO, içerisinde yüzlerce grafik ve sektörel notlar bulunduruyor. Webrazzi'nin editöryel onayından geçen grafikler düzenli olarak platforma yüklenirken arama, takip ve favori gibi özelliklerle kullanıcıların verimliliğini arttırmak hedefleniyor. Bu arada Webrazzi PRO'da bulunan yaklaşık 920 grafik içerisinde üye girişi yapmadan da arama yapabiliyorsunuz. Örnek bir mobil arama araması için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.