Limango IT Direktörü Hakan Erdoğan'dan ödeme sistemlerine genel bakış [Sunum]

Limango IT Direktörü Hakan Erdoğan'dan ödeme sistemlerine genel bakış [Sunum]

2013'ün son Webrazzi etkinliği olan Webrazzi Ödeme Sistemleri 2013 Konferansı'nda konuşmacılardan biri de Limango IT Direktörü Hakan Erdoğan oldu.

Geçtiğimiz sene yine bu zamanlarda düzenlenen Webrazzi Ödeme Sistemleri 2012'de de bir konuşma yapan Hakan Erdoğan, bugün de sahnedeki yerini aldı.

Sunumu boyunca genel olarak ödeme sistemlerinin nasıl gruplandığına ve Türkiye'deki gelişimine değinen Erdoğan; yurtdışında ödeme sistemi üzerinde geliştirilen ürünlerin çoğu zaman e-ticaret oyuncularından çıktığını, ancak Türkiye'de operatör ve bankaların pazarı domine ettiğini paylaştı.

E-ticaret pazarının hem ülkemizde hem de yurtdışında büyümesiyle birlikte kendine ait pazarlar yarattığının altını çizen Erdoğan; bulut bilişim, e-lojistik çözümleri ve ödeme sistemleri pazarlarına önemle değindi.

Ödeme sistemlerinin ülkemizdeki tarihi gelişiminde de bahseden Erdoğan şunları söyledi: "2010 öncesi Türkiye'de herhangi bir ödeme sistemi çözümü bir ya da iki tane vardı diyebiliriz. Yani Türkiye'de ödeme sistemleri 2010'dan bu yana ivmelendi. 2011 ise altın yıl oldu. Çok sayıda şirket kuruldu ve yurtdışından da bazı oyuncular pazara giriş yaptı. 2012'ye geldiğimizde ise BKM, Turkcell ve İş Bankası gibi isimleri de pazarda görmeye başladık."

hakan-erdogan

Ödeme sistemlerinin çeşitliliğine de değinen Hakan Erdoğan; asenkron çözümler örneğin kapıda ödeme, kartlı ödeme sistemleri, online cüzdanlar, mobil cüzdanlar, SMS tabanlı sistemler, altyapı sağlayıcıları ve API sağlayıcılara ayrı ayrı değindi. Asenkron, yani satın alma işlemi ile ödemenin aynı anda yapılmadığı, çözümlere ayrıca değinen Erdoğan; e-ticaret sektöründe iade riskinden dolayı çok fazla tercih edilmediğini söyledi.

Erdoğan'a göre ödeme sistemleri dünyasında üç yanlış bilenen nokta

Ödeme sistemleri dünyasıyla ilgili insanların doğru sandığı ama aslında oldukça yanlış olan 3 noktaya da değinen Hakan Erdoğan; bilinenin aksine kart bilgilerinin çeşitli standartlara uyulduğu taktirde saklanabildiğini, online dünyanın offline'dan daha bile güvenli olduğunu ve 3D Secure methodunun yalnızca müşteriyi değil aynı zamanda üye iş yerini de koruduğunu önemle vurguladı.

Limango'da alternatif ödeme sistemlerinin kullanım oranı şu an yüzde 1,65

Erdoğan sunumu boyunca Limango'nun ödeme sistemleri noktasındaki çeşitli verilerini de paylaştı. Söz konusu rakamlar arasında en çok dikkat çekeni kuşkusuz normal kartlı ödemelerin yüzde 85 oranla başarılı olması karşısında 3D Secure'da başarı oranın yüzde 68'e düşmesiydi.

Bunun yanında şu an bünyesinde 4 farklı alternatif ödeme sistemi bulunduran Limango kullanıcılarının yüzde 1,65 oranıyla alternatif kanalları tercih ettiğini de paylaşalım. Bu arada normal yolla yapılan, yani 3D Secure kullanılmayan, kartlı ödemelerde gerçekleşen hataların yaklaşık olarak yarısı limit yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Hakan Erdoğan'ın sahnede yaptığı sunumu yazının sonunda bulabilirsiniz. Son olarak Hakan Erdoğan sahnede yönetimini bizzat kendi yaptığı odemesistemleri.org'u da katılımcılara duyurdu ve takip etmelerini tavsiye etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.